Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni plan
  • 06.03.2024. 12:25

Zatražen hitan popis mjera kojima će se ublažiti "birokratsko čudovište" kako nazivaju ZPP

Vršitelj dužnosti predsjedatelja Vijeća EU za poljoprivredu, belgijski ministar David Clarinval, poslao je pismo povjereniku Europske komisije Januszu Wojciechowskom.

Foto: Depositphotos/RudiErnst
  • 732
  • 73
  • 0

Konkretan popis kratkoročnih i dugoročnih mjera smanjenja birokracije koja je stavljena pred poljoprivrednike kroz ambiciozan Zeleni plan i to prije Uskrsa, zatražio je vršitelj dužnosti predsjedatelja Vijeća EU za poljoprivredu, belgijski ministar David Clarinval, u pismu poslanom povjereniku Europske komisije Januszu Wojciechowskom.

Kako je objavio agrarheute, države članice pojačavaju pritisak na Komisiju da ukine niz administrativnih zahtjeva zbog kojih već mjesecima traju prosvjedi poljoprivrednika diljem Europske unije. Vijeće ministara, naime, trebalo bi se sastati 26. ožujka do kada bi se trebalo znati na koji način će ih se ublažiti, a potom i same države mogle revidirati vlastite Strateške planove ZPP-a. To bi značilo i da bi nova pravila mogla stupiti na snagu 2025. godine. 

Prosvjedi urodili plodom, Europska komisija ublažava rigorozne mjere ZPP-a?

Podsjećaju i da su ministri poljoprivrede EU još 26. veljače, na zadnjem sastanku Agrifisha, predstavili više od 500 prijedloga za smanjenje "birokratskog čudovišta" kako je njemački ministar Cem Özdemir nazvao Zajedničku poljoprivrednu politiku. 

Clarinval je u pismu zatražio od povjerenika "brz i snažan odgovor" na prosvjede farmera, a Agrarheute podsjeća i na obećanje Wojciechowskog dano prosvjednicima da će ih, sve dok je povjerenik za poljoprivredu, nastaviti slušati, surađivati ​s njima i podržavati ih kako bi osigurali da oni i njihove obitelji imaju budućnost u poljoprivredi.

Opći prosvjed u svim zemljama državama članicama za 13. ožujka najavilo je i krovno udruženja EU poljoprivrednika Copa Cogeca, a s kojih bi bila poslana poruka kako EU agrar ide u krivom smjeru te da ga je potrebno mijenjati.

Izbori za EU parlament 

Da se ubrza s izmjenama ZPP-a traži se i zbog skorih izbora za Europski parlament koji se raspušta 25. travnja. 

Izbori će se održati u razdoblju od 6. do 9. lipnja u svim državama članicama. U Hrvatskoj je ono zakazano za 9. lipnja. 


Tagovi

ZPP Administracija Birokratsko čudovište Prosvjedi David Clarinval Janusz Wojciechowski Cem Özdemir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]