Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Onečišćenje prirode
  • 10.06.2024. 15:30
  • Sisačko-moslavačka, Vrginmost

Zatvara se tvornica iz koje mulj s mikroplastikom završava u banijskom tlu?

Ova tvrtka, kako smo pisali, u Vrginmostu radi već godinu i pol, a u pogonu recikliraju plastiku koja, osim iz Hrvatske dolazi i iz Nizozemske, Njemačke i drugih zemalja.

Foto: Stop Phaten Plastic
  • 246
  • 21
  • 0

Tvrtka Phaten Plastic Recycling d.o.o. koju građanska inicijativa "Stop Phaten Plastic" već dulje vrijeme prijavljuje nadležnima jer sadržaj tvorničkih spremnika, mulj s mikroplastikom, izbacuju direktno u prirodu, zatvara tvornicu u Vrginmostu? 

Kako piše Saša Paparella, novinar portala zagrebi.hr, upravo to rekao mu je Joe Zhou, voditelj nabave i prodaje ove tvrtke kineskog ulagača. Zhou mu je, opisuje autor, naveo da je plan zatvoriti ju jer im je Vlada najavila poništenje dozvole u kratkom vremenu. 

Ova tvrtka, kako smo pisali, u Vrginmostu, na Baniji, radi već godinu i pol, a u pogonu recikliraju plastiku koja, osim iz Hrvatske dolazi i iz Nizozemske, Njemačke i drugih zemalja.

Mulj s mikroplastikom završava u banijskom tlu - svi obaviješteni, tvornica i dalje radi

Naveli su tad da se prije taljenja plastike za reciklažu, ona pere, a voda odlazi u spremnike te mora biti ovlašteno zbrinuta. Međutim, mikroplastika završava u tlu u okolici, u blizini vrtova, polja, šume. Ujedno, širi se, rekli su nesnosan smrad.

Inicijativa je sve prijavila nadležnim inspekcijama, policiji, komunalnom redarstvu, DIRH-u, pučkoj pravobraniteljici, uredu župana Sisačko-moslavačke županije, Općinskom državnom odvjetništvu, DORH-u, USKOK-u...

Na naš upit o navedenom slučaju, Državni inspektorat RH odgorio nam je da su njihove inspekcije, svaka u svojoj nadležnosti, vodile više upravnih postupaka nad radom poslovnog subjekta. Između ostalog, rekli su da je pokrenut i prekršajni postupak zbog nedostave dokumentacije, neprovedbe mjera zaštite od buke te da je inspekcijski postupak u tijeku. 

Pokušali smo doći i do vlasnika tvornice, ali bezuspješno.


Tagovi

Stop Phaten Plastic Zatvaranje tvornice Mikroplastika Inspekcija Zagađenje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).