Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioplinski sektor
  • 27.06.2023. 16:30

Zbog krizne situacije u bioplinskom sektoru pisali premijeru, traži se hitan sastanak

Jedno bioplinsko postrojenje već je podnijelo zahtjev za stečaj, ističu iz udruženja Obnovljivi izvori Hrvatske.

Foto: Depositphoto/Kassandra2 (ilustracija)
  • 839
  • 105
  • 0

Udruženje Obnovljivi izvori Hrvatske (OIEH) uputilo je danas dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću kojim traže žuran sastanak i ukazuju na potrebu poduzimanja hitnih mjera u sektoru bioplina.

Potrebno ih je, navode, usvojiti prije donošenja Uredbe o poticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoučinkovitih kogeneracija budući da uredba ne sadrži mjere potrebne za spas bioplinskog sektora.

"Nažalost, ovakva je situacija rezultirala gašenjem bioplinskih postrojenja zbog nesrazmjera cijena sirovine u odnosu na ugovorenu otkupnu cijenu električne energije", ističu dodajući da su u više navrata slali dopise Vladi i resornom ministarstvu upozoravajući na probleme bioplinskog sektora, no isti nisu reagirali ni na jedan dopis i požurnice.

Podsjećaju da je poremećaj cijena na tržištu uvjetovan prekomjernim porastom cijene silaže uz istovremeno zadržavanje otkupne cijene električne energije na vrlo niskim razinama prouzročio ogroman nesrazmjer i doveo do toga da je već jedno bioplinsko postrojenje podnijelo zahtjev za stečaj.

Domaća bioplinska postrojenja pred gašenjem radi niske otkupne cijene električne energije?!

Jedno od rješenja, koje su predložili HROTE-u (Hrvatski operator tržišta energije) i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, bilo je propisivanje nastupa promijenjenih okolnosti koje se odnose na znatan rast troškova silažnih sirovina potrebnih za proizvodnju električne energije iz elektrana na bioplin nastalih nakon što su povlašteni proizvođači sklopili ugovore o otkupu električne energije s operatorom tog tržišta.

"U takvim situacijama povlašteni bi proizvođači trebali biti u mogućnosti podnijeti zahtjev operatoru tržišta električne energije za sklapanjem dodatka navedenih ugovora o otkupu radi isplate dodatnog iznosa poticajne cijene", navode dalje.

Međutim, navedena odredba nije uvrštena u prijedlog Uredbe. 


Tagovi

Bioplin Bioplinski sektor Kriza Cijena silaže OIEH Dopis Premijer Andrej Plenković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".