Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Claas
  • 27.07.2024. 18:00

Zbog pada potražnje Claas prisiljen smanjiti proizvodnju

Napeto je stanje u cijeloj industriji. Nakon nekoliko rekordnih godina, prodajne brojke strmoglavo padaju, a ulaganja su ograničena

Foto: Shutterstock/ratmaner
  • 195
  • 0
  • 0

Zbog sezonskog pada prodaje, njemački Claas najavio je smanjenje proizvodnje. Proizvođač poljoprivredne mehanizacije privremeno planira obustaviti rad od 2. do 20. rujna, u pojedinim pogonima, a radi dugoročnog osiguranja postojećih radnih mjesta, prenio je WDR.de.

Kako bi premostili pad narudžbi, rad ključnih odjela neće se odvijati neko vrijeme. Tako će redovna proizvodnja kombajna biti prekinuta do rujna, što je gotovo više od dva mjeseca. Kada je riječ o silokombajnima i velikim traktorima, odvija se planiranom dinamikom. 

Pogođeno 900 zaposlenika

Razlog je teška gospodarska situacije pa će kolektivni godišnji odmor u glavnoj tvornici u Harsewinkelu, koji inače traje od 12. srpnja do 30. kolovoza, produžiti na još tri tjedna, piše Agrarheute. Ovom promjenom bit će pogođeno 900 zaposlenika iz proizvodnje i uprave.

Claas zapošljava više od 12.000 ljudi diljem svijeta, uključujući oko 3.000 u Harsewinkelu. 

Kriza za proizvođače

Claas nije jedini proizvođač koji uvodi drastične mjere. Cijela industrija se suočava s padom prodaje poljoprivrednih strojeva.

I veliki proizvođač AGCO zaustavlja rad u nekoliko pogona, s planiranim trajanjem do početka kolovoza. John Deere je najavio otpuštanje oko 600 zaposlenika u tri tvornice u SAD-u, te prebacivanje proizvodnje iz Illinoisa u novi pogon u Meksiku.

John Deere smanjuje proizvodnju - otpuštaju stotine radnika

Također, austrijski proizvođač poljoprivredne mehanizacije Pöttinger ovog ljeta, na četiri tjedna, planira prijaviti 200 od 1200 radnika kao nezaposlene. Uz to, 450 zaposlenika primorano je na tjedan dana neplaćenog dopusta

Raspoloženje u cijeloj industriji je napeto. Nakon nekoliko rekordnih godina, prodajne brojke strmoglavo padaju, a ulaganja su ograničena.


Tagovi

Claas John Deere Fendt Pad potražnje Otkazi Pad poljoprivredne proizvodnje Radno vrijeme Harsewinkel Pöttinger Poljoprivredna mehanizacija


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.