Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 24.04.2024. 18:00

Najveća zabilježena suša natjerala proizvođača pjenušaca na otpuštanje radnika jer grožđa - nema

Klimatske promjene, odnosno suša 2021. prouzročila je nestašicu grožđa. Prošle godine stanje je bilo posebno izraženo u poznatoj katalonskoj regiji Penedes

Foto: Depositphotos/hypedesk
  • 341
  • 20
  • 0

Španjolski proizvođač pjenušaca Freixenet planira privremeno otpustiti 615 radnika, gotovo 80 posto svoje radne snage, zbog suše u području Penedes u Kataloniji, stoji u priopćenju ove tvrtke. 

Očekuje se da će ova mjera stupiti na snagu u svibnju, a kompanija nije precizirala koliko će dugo trajati privremeni otkazi.

Ovo ih čini jednom od prvih tvrtki u Kataloniji koja je reagirala na najveću zabilježenu sušu u regiji i to - otpuštanjem, navodi Reuters

Klimatske promjene, odnosno suša 2021. prouzročila je nestašicu grožđa. Prošle godine stanje je bilo posebno izraženo u poznatoj katalonskoj regiji Penedes, gdje Freixenet posluje.  

Korijenje se osušilo

Vinogradi su ondje toliko isušeni da je odumrlo korijenje 30 godina stare loze na kojoj je ostalo tek smežurano i uvelo grožđe.  

Prema španjolskom zakonu, tvrtke koje se suočavaju s iznimnim okolnostima mogu privremeno otpustiti zaposlenike ili im skratiti radno vrijeme.

Čupaju milijune trsova vinove loze - cilj je spasiti vinogradare i vinare?

Proizvođač pjenušca kaže da je cilj ove mjere održivost poslovanja i očuvanje radnih mjesta dok se suočavaju s vanjskim uzrocima i višom silom uzrokovanom ozbiljnom sušom. 


Tagovi

Pjenušac Španjolska Freixenet Otpuštanje radnika Privremeni otkaz Suša


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijedlog za vikend! Muzej bećarca u Pleternici mjesto je na kojem ćete puno naučiti, zabaviti se, vratiti u prošlost, uz pomoć tehnologije postati i sami bećaruša ili bećar, otkriti kakve veze ima bećarac i repanje... Ma ovo je zabava za č... Više [+]