Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vuk u Europi
  • 26.09.2023. 15:00

Zbog vuka kritiziraju von der Leyen - raspravlja izvan znanstvenih činjenica?

Pojedini kritiku izravno prebacuju na predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen kojoj je vuk napao konja i prozivaju je da se zbog toga obračunava s cijelom populacijom ovog grabežljivca

Foto: Depositphotos/OndrejProsicky
  • 419
  • 65
  • 0

Nijedna divlja životinja nije izazvala polemike kao vuk. Kroz stoljeća proganjan, pripisivane su mu negativne moći i smatran je neprijateljem kojeg treba uništiti. U Europi je doveden do krajnjih granica opstanka, ali se njegova brojnost povećala nakon zaštitnih mjera.

Za i protiv vukova

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, u svom je govoru pred Europskim parlamentom označila vukove kao opasne predatore koji ugrožavaju ljude i životinje. Sve više je glasova protiv tih životinja, posebno stočara koji ukazuju na štete koje oni čine.

Tri rješenja za EU poljoprivrednike nudi Ursula von der Leyen - a što s vukovima?

Mnoge članice EU i regije više ih ne žele na svojim teritorijima, a neka područja namjeravaju proglasiti teritorijima bez vukova.

S druge strane su organizacije i udruženja koja ukazuju na njihovu korisnost u životnoj sredini i kritiziraju pogrešne izjave i sumnjivo prikupljanje podataka. Brojne međunarodne organizacije su otvoreno kritizirale galamu koja je pokrenuta protiv ove divlje vrste pa je tako ona za zaštitu prirode kritizirala netransparentno i kratkoročno prikupljanje podataka, kao što je na primjer putem e-pošte, koje Komisija želi iskoristiti za eventualno smanjenje statusa njegove zaštite. Upozoravaju da ovakvi stavovi nisu utemeljeni na znanstvenoj osnovi.

Grabežljivci u europskim šumama: Vukovi izgrizli konja, medvjedi napadaju i ljude?

Pojedini kritiku izravno prebacuju na predsjednicu Europske komisije kojoj je vuk napao konja i prozivaju je da se zbog toga obračunava s cijelom populacijom ovog grabežljivca bez sagledavanja pravog stanja i njegove uloge u prirodi.

Upućeno otvoreno pismo

Iz EuroNatura navode da Ursula von der Leyen upozorava na navodno "opasne vukove".

"U Europi vuk generalno ne predstavlja prijetnju za ljude", naglasio je Antje Henkelmann, menadžer projekta Wolf u EuroNaturu. Ističe da se moraju pronaći načini da se izbjegnu sukobi između ljudi i divljih životinja i zaštite stada. Napadi na domaće životinje mogu se gotovo isključiti dokazanim protumjerama i, u slučaju sumnje, financijski nadoknaditi.

Volonterski čuvaju ovce od napada vuka, ali i vukove od napada stočara

Navodi da predsjednica Europske komisije raspravlja izvan znanstvenih činjenica.

"Vuk se ne smije koristiti kao trojanski konj za promjenu Direktive o staništima, koja štiti mnoge druge vrste širom Europe. Direktiva se ne smije razvodnjavati, dostupni su ozbiljni podaci iz zemalja članica."

U prethodnom razdoblju realizirali su akciju slanja pisma von der Leyen kojim se poziva da se spriječi promjena statusa zaštite vuka.


Tagovi

Vuk Zaštita vuka Ursula von der Leyen Direktiva o staništima Grabežljivac Divlja životinja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.