Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroRocks 2023.
  • 13.09.2023. 12:00

Žitarice i uljarice u teoriji kaosa

O otkupnim cijenama odlučuju veliki igrači. Tko su oni, što očekuje domaće ratarstvo dogodine neka su od pitanja koja ćemo postaviti na konferenciji AgroRocks 2023. u Osijeku

Foto: EvgeniyBobkov
  • 3.930
  • 269
  • 1

Nepovoljni vremenski uvjeti, niz bolesit i štetnika, loši prinosi, slabija kvaliteta uroda i veliki troškovi proizvodnje obilježili su ovogodišnju žetvu. Još treba pobrati kukuruz i požnjeti soju da bismo dobili kompletnu sliku loše sezone. 

Domaći su ratari još od srpnja na nogama zbog otkupnih cijena koje su obeshrabrujuće jer je potražnja za pšenicom relativno niska. Proizvođači se pitaju zašto je u Hrvatskoj ona značajno niža nego u Mađarskoj. Nakon poražavajuće žetve, zahtijevaju pomoć države i zaštitne cijene.

Tko su igrači koji odlučuju o cijenama?

Prijedlog vatrogasnih mjera Ministarstva poljoprivrede ih ne umiruje. Tvrde da im pomoći nema jer o cijenama odlučuju puno veći igrači. 

Tko su ti igrači, postoje li pravila igre ili je rat u Ukrajini doveo do trajnog poremećaja na tržištu žitarica i uljarica, pitanja su na koja ćemo, između ostalog, pokušati dobiti odgovore na konferenciji AgroRocks 2023. 

Spremni na izazove i rizike?

Agrarni analitičar Robert Jurišić odgovorit će na pitanja je li prosječni hrvatski poljoprivrednik spreman na izazove koji nas očekuju u globalnoj trgovini poljoprivrednim robama te kako se pripremiti na sve veće rizike.

Meso i mlijeko - kamo sutra?

U panelu "Žitarice i uljarice i teorija kaosa" razgovarat ćemo s dobrim poznavateljima prilika u ratarstvu, a oni su: Vlado Čondić, član Uprave PP Orahovice i predsjednik Udruženja poljoprivrede HGK; Mato Božić iz ŽITO d.o.o., prof.dr.sc. Bojan Stipešević s FAZOS-a, dr.sc. Žarko Galetin, agronomski stručnjak iz Srbije i Siniša Jelovčan, globalni tehnički menadžer iz Syngenta agro d.o.o.

Oni poznaju prilike u ratarstvu

S našim panelistima prokomentirat ćemo i kako pomiriti ciljeve zelenog plana i potreba EU tržišta? Suočena s klimatskim promjenama i zelenim politikama - u kojem smjeru ide industrija sadnog materijala te hoćemo li s manjom potrošnjom pesticida moći zadržati konkurentnost.

Klimatski izazovi i sigurnosni rizici - fokus teme 

U sklopu AgroRocksa održat će se veliko finale izbora RuralFoto 2023 - proglašenje pobjednika i dodjela nagrada za najbolje ruralne fotografije. 

Pratite konferenciju u petak od 10 sati uživo preko YouTube kanala Agrokluba.

Organizatori konferencije AgroRocks 2023. su informacijski sustav Agroklub i Društvo agrarnih novinara Hrvatske uz podršku Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka i Europskog parlamenta.

Sponzori konferencije su: Agro Invest Grupa d.o.o. (PP Orahovica, PPK Valpovo, Vinarija Orahovica i Panona Mare), YOPS, Novocommerce International d.o.o., HBOR, Enna fruit d.o.o., Vindija d.d., Syngenta Agro d.o.o. i Belje plus d.o.o.

Korištena naslovna fotografija: EvgeniyBobkov@Depositphotos


Tagovi

AgroRocks 2023 Društvo agrarnih novinara Hrvatske HAPIH Grad Osijek Osječko-baranjska županija Europski parlament Zoran Vakula Mato Božić Žarko Galetin Siniša Jelovčan Bojan Stipešević Vlado Čondić Agro Invest Grupa YOPS Novocommerce International RWA Vin


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

AgroRocks

31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@agroklub.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled