Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agritechnica 2023
  • 28.10.2023. 18:00

Zlatna medalja Agritechnice za kombajn s dvostrukim aksijalnim rotorom

Smatra se da donosi preokret u pogledu kapaciteta i učinkovitosti goriva u odnosu na trenutni CR10.90, vodeći model New Holland kombajna

Foto: Agritechnica
  • 1.831
  • 135
  • 0

U sklopu svjetskog sajma poljoprivredne mehanizacije Agritechnica 2023., kojeg organizira Njemačko poljoprivredno društvo (DLG), proglašeni su dobitnici nagrada za inovacije. Od ukupno 218 kvalifikacijskih prijava, zlato je dobila jedna inovacija, a srebro njih 17.

Zlatna medalja je dodijeljena tvrtki New Holland za CNH, koncept kombajna CR s dvostrukim aksijalnim rotorom, a koji će biti izložen i na sajmu. Smatra se da donosi preokret u pogledu kapaciteta i efikasnosti goriva u odnosu na trenutni CR10.90, vodeći model. Ima novu pogonsku liniju, širu šasiju, sustave za žetvu, čišćenje i sjeckanje slame, a distributivni sustav je opremljen tehnologijom upravljanja preko kamere.

Usvojena sva ograničenja

Koncept novog kombajna je da su poštovali sva propisana ograničenja koja se odnose na veličinu, težinu i dimenzije, a osnovni element je pogonska tehnologija s motorom koji je postavljen uzdužno u skladu s kutom nagiba rotora.

Mjenjač je smješten na središnju poziciju, a koristi se za pogon rotora i žetvenih adaptera s usisnim lancem u pravoj liniji ili preko osovine ventilatora. Ona se pak nalazi na desnoj strani šasije iznad razine kućišta rotora. Nema pogona s obje strane šasije, zbog čega je širina znatno povećana. Dobiveni prostor je iskorišten za proširenje kanala za žetvu i povećanje instaliranih tehničkih karakteristika kombajna.

Kako bi se uklonile sve blokade, softverski kontrolirani automatski sustav ne samo da izvodi inače uobičajene pokrete naprijed-natrag, već također okreće zatezač remena na odgovarajuću stranu dovodnog bubnja. Patentirani sustav čišćenja je za 13 posto širi, a opterećenje transportera žitarica je optimizirano.

Distributivni sustav je opremljen tehnologijom upravljanja preko kamere

Tehnologija pomoću senzora mjeri pritisak cilindra i raspodjelu požnjevenog uroda odvojeno na prednjem i zadnjem gornjem situ. Bočno trešenje osigurava ujednačenu distribuciju žetvenog materijala na gornjim sitima na ravnom, ali i na bočnim padinama. Sustav za sjeckanje i distribuciju slame je opremljen tehnologijom upravljanja baziranoj na kameri, koja povećava energetsku učinkovitost kombajna. Težina stroja je ostala nepromijenjena zahvaljujući optimiziranom dizajnu.

Rekordan broj izlagača

Ove godine će na Agritechnici sudjelovati 2.600 izlagača iz 55 država. Novi rekord je 300 međunarodnih izlagača koji će biti smješteni u 23 državna i regionalna paviljona.

Novost su paviljoni iz Nizozemske, Sjeverne Irske, Švedske, Ukrajine, Tajvana i Nebraske (SAD). Posjetiteljima će se ponuditi niz tehničkih rješenja - od poljoprivrednih inputa, tehnologije za travnjake, elektronike i hidraulike do one za žetvu i skladištenja žitarica, s fokusom na obradu tla.

Agritechnica 2023: Što nas u studenom čeka u Hannoveru

Državni i regionalni paviljoni su raspoređeni po izložbenim prostorima prema odabranom fokusu proizvoda. Zemlje koje su se redovno pojavljivale u proteklih 15 godina su: Argentina, Brazil, SAD, Kanada, Kina, Finska, Španjolska.


Tagovi

Njemačka Sajam poljoprivredne mehanizacije Zlatna medalja Poljoprivredne inovacije New Holland kombajn Agritechnica 2023


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]