Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje sorti
  • 07.01.2024. 15:00

Znate li tko je "kraljica prosa" - spasila je vrijedne sorte

Žena iz zabačenog indijskog selu Koraput, u Odishi, uspjela je sačuvati rijetke sorte i obučiti stotine žena da uzgajaju ovu hranjivu žitaricu.

Foto: Screenshot/Facebook
  • 350
  • 34
  • 0

Indijka Raimati Ghiuria, koju nazivaju "kraljicom prosa", jedinstvena je ličnost. Ova žena iz zabačenog selu Koraput, u Odishi, uspjela je sačuvati rijetke sorte i obučiti stotine žena da uzgajaju ovu hranjivu žitaricu, piše Better India.

Rođena je i odrasla u poljoprivrednoj obitelji, školu je rano prestala pohađati, a odmalena je bila zainteresirana za podizanje usjeva. Pored 30 sorti navedene kulture, odgovorna je i za očuvanje 72 tradicionalne sorte riže. Danas uzgaja proso na četiri hektara. Tijekom godina, usvojila je bolju tehnologiju i znanstvene metode kako bi poboljšala prinos i kvalitetu.

Obučava žene poljoprivrednice

Navode da je uzgoj za Raminati izuzetno iskustvo koje je dovelo do toga da predvodi grupu za pomoć ženama poljoprivrednicama i prerađivačima. One proso prerađuju u proizvode s većom vrijednošću, kao što su pakore i ladus, koje prodaju na lokalnom tržištu.

Udružila se s neprofitnom organizacijom sa sjedištem u Chennaiju, MS Swaminathan Research Foundation (MSSRF), koja ima za cilj promovirati strategije za ekonomski rast i povećati zapošljavanje siromašnih žena u ruralnim područjima. Sada obučava još 2.500 poljoprivrednica u svom selu. 

Odigrala je ključnu ulogu u osnivanju škole na farmi u svom selu donirajući zemlju svojih predaka. Od 2012. godine aktivno obučava ljude da se bave uzgojem na stručni način i ostvaruju bolji prihod uz dodatnu vrijednost. Za svoj rad, Raimati je na državnoj razini dobila naziv "kraljica prosa". Nagrađena je nagradama za najboljeg farmera od strane ICAR – IISWC, Sunabeda 2016. godine, i potom na Festivalu tradicionalne hrane koju je dodijelio TATA Steel, Nuamundi 2018. godine.

Ujedno, pozvana je na obilježavanje Međunarodne godine prosa na nedavno održanom summitu G20.

Zašto uzgajaju proso?

Prednost ove žitarice je što može uspijevati na siromašnom tlu, otporan je na klimatske promjene i sušu, a velo tolerantan prema bolestima i štetnicima.

Manje od tri posto globalne trgovine žitaricama otpada na ovu kulturu, što znači da može povećati udio i poboljšati raznolikost globalnog prehrambenog sustava. Njegova proizvodnja je održiva i igra značajnu ulogu u borbi protiv gladi. Za žene u Indiji, koje imaju male površine, može biti dodatni izvor prihoda.

Naslovna fotografija: Screenshot/Facebook/Department of Agriculture & Farmers' Empowerment


Tagovi

Indija Kraljica prosa Očuvanje sorti Raimati Ghiuria Sorte prosa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.