Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Predsjednik o ulju
  • 16.03.2024. 09:00
  • Zadarska, Zadar

Zoran Milanović: Hrvatska nema razloga biti EU socijalni slučaj

Samo dan prije nego će objaviti kandidaturu za parlamentarne izbore, predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, posjetio je Noćnjak, okupljanje maslinara, koje se ovih dana održava u Zadru

Foto: Maja Celing Celić
  • 826
  • 124
  • 1

"Već treću godinu dolazim na ovaj skup, a sada sam napokon i došao", rekao je u petak na otvorenju 26. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Noćnjak 2024., predsjednik RH Zoran Milanović.

Njegov su dolazak mnogi protumačili kao dio izborne utrke, ne sluteći da će on nešto kasnije, 15. ožujka objaviti vlastitu kandidaturu na parlamentarnim izborima pucajući na najviše mjesto, ono premijersko. 

Za govornicom se prisjetio uspomena iz djetinjstva, a koje ga vežu uz maslinovo ulje. 

Strahopoštovanje prema maslinovom ulju

"Sada već imam 57 godina i neke stvari mogu govoriti s autoritetom pa makar i krivo. Znalo me je u onim vremenima kada je bilo dosta toga za kupiti u trgovinama i samoposlugama koje su već postojale u Zagrebu. Mama bi me poslala da kupim bocu maslinovog ulja. Ono je bilo rijetko i čuvalo se, ne baš kao zlato, ali kao srebro", započeo je svoje prisjećanje. Kaže, tada na ovu namirnicu u trgovinama nije bilo navale. 

Otkrio je da je u njihovoj kući uvijek stajalo tamo gdje, kako kaže, majke od djece skrivaju čokoladu ili neko zabranjeno voće. Ispričao je kako se znalo dogoditi, iako rijetko, da pored sve robe koje je bilo u dućanima, da nema maslinovog ulja. Prisjetio se Zvijezdinog koje je radila Tvornica ulja Zvijezda, Zadruge Blato koja je prodavala ulje na dvije, tri lokacije u Zagrebu te Zadruge iz Marine. 

"Živio sam u portunu gdje je bilo 12 većinom mlađih obitelji, sve školovani ljudi. Mi smo imali maslinovo ulje i još sumnjam na Mimice, i jedne Splićane. Drugi ga nisu koristili, bilo im je strano, kao da su se bojali. I ja sam ga gledao sa strahopoštovanjem." 

Uspomene su samo navirale 

Nastavio je ispričavši kako bi barem jednom prilikom ljetovanja u Dalmaciji zaradio upalu uha. 

"Tu su nam kao farmakološki pripravak na užas moje majke koja je radila u Zagrebu pa nije znala što nam rade, stavljali maslinovo ulje u uho. Više sam ga se bojao nego što sam ga poznavao. Ali je uvijek bilo prisutno i namirnica koja je bila među nama, ali nekako sa strane. Koristili su ga Dalmatinci i Sjeverni Jadran, i nitko drugi", ustvrdio je naglasivši da je promjena koja se s maslinovim uljem dogodila zadnjih 30-ak godina, postala stvar kvalitete života, kulture srca, odnosa prema tradiciji. 

Voli seljačko ulje 

"Što se hrane tiče, vrlo sam tradicionalan i konzervativan, pa tako gledam i maslinovo ulje, kao hranu, kao težačku esenciju i vjerojatno bi pao na vašim testovima i provjerama znanja iz kemijske vrijednosti ulja, njegovog viskoziteta, organoleptičkih svojstva jer ja volim ono seljačko ulje iz Maslenice koje se drži u moru", iskren je Milanović dodavši kako je svjestan da tu sreće i budućnosti nema. 

"Mora se ići novim putem i jako je dobro što vi za razliku od nekadašnjih dalmatinskih težaka svu svoju robu prodajete. Njegova je proizvodnja narasla i to je dobro za vas kao i to da možete svoju robu prodati, raditi na kvaliteti i razgovarati o njoj, natjecati se međusobno", poručio je zaželjevši prisutnima da se i dalje bore za izvrsnost. 

Isprobao je predsjednik i ulja s Noćnjaka

Hrvatska europski socijalni slučaj 

Smatra da je to jedini način kojim Hrvatska može napraviti razliku. "Ne smijemo se prepustiti prosjeku i inerciji i računati s tim da će nam europski fondovi kvalitativno promijeniti život i dići nas iznad prosjeka. Neće. Jedino naša ingenioznost, naše ideje, naša dopuštena lukavost u poslu, ne perfidnost i pokvarenost nego vještina i brzina će od Hrvatske učiniti zemlju koja sutra neće trebati europske fondove", uvjeren je dodajući da je to sljedeća faza hrvatskog razvoja. 

Turizam mora biti više od kreveta i pjata - rješenje je i u maslinarstvu, poruka je s 26. Noćnjaka

"Hrvatska nema razloga da bude europski socijalni slučaj. To ne znači sirotinju i nije ponižavajuća pozicija. No, u njoj se trenutno nalazimo i naš cilj je da iz nje izađemo, da sutra mi budemo ti koji će drugima pomagati i koji će na svojim proizvodima i znanju osigurati profit, a ponekad i ekstra profit", zaključio je uz čestitke maslinarima i uljarima na njihovoj uspješnosti. 


Tagovi

Zoran Milanović 26. Noćnjak Maslinovo ulje Kandidatura Parlamentarni izbori Milanovićevo djetinjstvo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.