Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toplinski stres
  • 18.06.2024. 07:30

6 znakova toplinskog stresa i 6 načina kako pomoći biljkama

Nekoliko je znakova toplinskog stresa kojega možete umanjiti pravilnom njegom

Foto: Shutterstock/Natalia Kokhanova
  • 31.063
  • 1.584
  • 0

Ovaj nas tjedan očekuje prvi ovogodišnji toplinski val, a ponegdje će temperatura dostići i 40°C. Većini biljaka najviše odgovara raspon od 15 do 30°C. Kada su one duže vrijeme iznad 32°C, njihov rast se usporava, a neke pokazuju znakove stresa. 

Iznad 40°C će preživjeti, ali uz mnoge znakove toplinskog stresa ovisno o vrsti, fazi rasta i drugim čimbenicima kao što je nedostatak oborine ili jak i suhi vjetar i sl. 

U svakom slučaju, ekstremne temperature zraka, a onda i tla usporavaju kemijske aktivnosti i rast biljaka. 

Znakovi toplinskog stresa

Uvijanje listova jedan je od prvih znakova, a koji je možda najočitiji kod kukuruza i rajčice. Puči listova se zatvaraju kako bi zadržali što više vlage u biljci zbog čega se oni uvijaju prema unutra ili van. 

Do venuća dolazi kada biljci nedostaje vlage, a najočitije je u najtoplijem dijelu dana. Ona se preko noći, do jutra uglavnom oporavi. 

Suhi rubovi listova još su jedan znak da se biljka bori sa stresom, a češće se dogaša kod biljaka s velikim lišćem poput tikvi i bundeva gdje je veća površina lista kojom se može održavati njegova funkcija. 

Javlja se i odbacivanje cvijeta, ali i ploda, čime biljka čuva resurse za preživljavanje. Najčešće se događa kod mahuna, rajčice, paprike, tikvica i bundeva. 

Povrće cvjeta, ali se ne zameće plod - koji su razlozi?

Ožegotine na plodovima koji su okrenuti suncu u najtoplijem dijelu su jedan od simptoma i ne treba ih zamijeniti s virusnim i bakterijskim oboljenjima. Mogu se pojaviti kao vodenaste mrlje, u vidu promjene boje, mjehurića kao kod opeklina, nekrotiranih područja i sl. 

Vršna trulež plodova povezana je s nedostatkom kalcija, a još je više potencirana uslijed visoke temperature. Ova je pojava najočitija kod rajčice i paprike. Rješenje je u redovitom zalijevanju. 

6 načina kako pomoći biljkama 

  1. U ovom periodu redovito zalijevajte biljke, najbolje u jutarnjim satima, a po potrebi i večernjim. Dajte im dovoljno vode koja će doprijeti do dubljih površina. Bolje je obilno zaliti biljke svaki drugi dan nego svaki dan po malo jer takva će voda zapravo brzo ispariti i neće doći do korijena. Mlade biljke sa slabije razvijenim korijenom trebat će češće vodu od starijih. 
  2. Biljke zagrnite zemljom, kako bi što više stabljike bilo pokriveno zemljom te malčirajte, posebno one koje imaju plitko korijenje. Neka malč bude debeo 5 do 10 cm jer će samo tako zadržati vlagu i samo tlo hladnijim. 
  3. Pomoću agritekstila ili mreže za voćarstvo zasjenite najosjetljivije povrće. Pazite da uslijed vjetra ili nevremena tekstil ne padne na povrće te ga ošteti. Redovito pregledavajte ovakva sjenila i namjestite ih po potrebi te uklonite kada previsoke temperature prođu. 
  4. Između biljaka redovito uklanjajte korov i ostavite ga na zemlji jer će čuvati vlagu i tlo od isušivanja. Ali, ako korov raste odmah uz povrće i nije previsok, nemojte ga čupati jer on pravi prirodan hlad. 
  5. Berbu obavljajte rano ujutro ili još bolje, navečer kako bi se lišće tijekom noći "namjestilo" u pravi položaj. Ovo je posebno važno kod mahuna i krastavaca. 
  6. S gnojidbom pričekajte hladnije razdoblje jer pri ovakvim uvjetima nije dobro poticati novi rast biljke. Odgodite i primjenu insekticida, pa i onih prirodnih jer možete oštetiti list. 

Tagovi

Toplinski stres Znakovi Vršna trulež Ožegotine Uvijanje listova Suhi rub Zalijevanje Venuće


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.