Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apel ministru
  • 02.07.2024. 11:55
  • Grad Zagreb, Zagreb

Birokratski apsurd: Oluja im uništila plastenike, ali zagrebački OPG-ovi nemaju pravo na naknadu šteta

Upozoravali smo na taj problem lani, upozoravamo ponovno. Zamislite, Ministarstvo poljoprivrede nas upućuje na Ministarstvo financija kako bi oni zbog nas mijenjali Zakon o prirodnim nepogodama. Pitam se ima li gospodin Josip Dabro dovoljno sposobnosti i volje riješiti ovaj problem?, objava je OPG-a Novak.

Foto: OPG Novak
  • 200
  • 0
  • 0

Kolike su ogromne štete, ali i brojne zakonske prepreke s kojima se suočavaju poljoprivrednici, najbolje opisuje objava OPG-a Novak iz Zagreba koja se bavi ekološkim uzgojem povrća, a kojem je godinu dana nakon prošlogodišnje katastrofalne oluje koja ih je devastirala, u jučerašnjem olujnom nevremenu oštećeno 100% plastenika. 

"Kao i lani sigurna sam da će biti pitanja o osiguranju pa evo da odmah razjasnim. Osiguravajuće kuće plastenike osiguravaju od: eksplozije, požara, pada letjelice i udara groma. Od tuče i vjetra NE!", objašnjava vlasnica upozoravajući da nema načina na koji mogu osigurati svoju proizvodnju.

Ministarstvo poljoprivrede ih uputilo na Ministarstvo financija? 

Jedina je mogućnost, dodaju, u rukama Ministarstvo poljoprivrede koje nadoknadu štete i sanaciju iz posebnih fondova EU nudi poljoprivrednicima čije područje pogodi prirodna nepogoda i ošteti im poljoprivredni potencijal. Prirodnu nepogodu proglašava općina, što za poljoprivrednike Grada Zagreba znači da ukupna šteta na području grada mora biti oko 400 milijuna eura kako bi mogao proglasiti nepogodu.

"Nevrijeme koje sravni sa zemljom sve zagrebačke poljoprivrednike ne bi napravilo toliku štetu", opisuju pojašnjavajući da u praksi to znači da kad vjetar iste snage pohara njih i kolege u praktički bilo kojoj općini, oni imaju pravo na nadoknadu štete iz posebnih fondova EU koji tome služe, a OPG-ovi na području Zagreba nemaju. Zbog birokratskih procedura!

"Upozoravali smo na taj problem lani, upozoravamo ponovno. Upućivali smo molbe Ministarstvu, Grad Zagreb je stao iza nas i također upućivao molbe za rješenje ovog problema. Zamislite, Ministarstvo poljoprivrede nas upućuje na Ministarstvo financija kako bi oni zbog nas mijenjali Zakon o prirodnim nepogodama. Pitam se ima li gospodin Josip Dabro dovoljno sposobnosti i volje riješiti ovaj problem?", pitaju i dodaju poruku ministru: Ako mislite da je vrijedno sačuvati najveće zagrebačke ekološke povrćare i zagrebačke poljoprivrednike općenito, treba napraviti ono za što vas svi zajedno plaćamo i nađite rješenje problema. Ako ne mislite stati iza nas, mirne duše ćemo sve rasprodati, staviti ključ u bravu znajući da smo dali sve od sebe da opstanemo. Vjerujte, živjet ćemo lagodnije i zarađivati puno više nego sada.

Dabro: Vrijedi li samo čekati i plaćati štetu ili dati sve od sebe i vratiti protugradnu obranu?

"Da, Zagrepčani će ostati bez povrća koje toliko vole. Da, naši će zaposlenici ostati bez posla. Da, društvo će ostati bez poljoprivrednika, a priroda bez ekosustava koji smo ovdje izgradili. Nismo to htjeli, silno smo se borili protiv toga i to nas je držalo kroz sve ove godine. Sada je potez na vama", poručili su. 

Led kao žilet rezao plastenike 

Je li moguć nastavak proizvodnje u ovakvim plastenicima i na koji način, piše dalje vlasnica - nema pojma. Probušeni su i definitivno više ne mogu ispunjavati svoju funkciju. Kako opisuje, nekakva čudna, oštra tuča je padala.

"Naše plastenike pokriva najkvalitetniji najlon koji na tržištu postoji, a zarezan je kao da ga je žiletom netko rezao", opisuje što je pogodilo njihov OPG apelirajući na sve koji im mogu pomoći da to i učine. Ako ništa drugo barem samo dijeljenjem objave, medijskim pritiskom ili konkretnim rješenjima.

"Ako ovo društvo smatra da naš OPG nije toga vrijedan, povlačimo se i bila nam je čast proizvoditi ekološko povrće za vas! A na kraju, oni u čijim je rukama rješenje ovog problema, trebaju samo malo sposobnosti i volje, ništa drugo", zaključuje se u objavi. 

Niti godinu dana nakon prošlogodišnje katastrofalne oluje koja nas je devastirala nova šteta na našem OPG-u i to je...

Objavljuje OPG NovakPonedjeljak, 1. srpnja 2024.

Tagovi

Tuča Šteta Olujno nevrijeme Prirodna nepogoda OPG Novak Apel Birokratski apsurd


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]