Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apel povrćara
  • 30.01.2024. 14:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Centar za gospodarenje otpadom ugasit će proizvodnju četvrtine ukupnog povrća Hrvatske?!

Nije li licemjerno jedno pisati u projektu "Zelene javne nabave eko hrane u osnovnim školama“, a s druge strane ugrožavati ne samo egzistenciju proizvođača upravo te ekološke hrane, već i devastirati okoliš?, pitaju iz Udruge povrćara Grada Zagreba.

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
  • 844
  • 47
  • 0

"Ne ugrožavajte domaće proizvođače hrane", apel je kojim je Udruga povrćara grada Zagreba zatražila od gradske uprave da odustane od izgradnje centra za gospodarenje otpadom u Resniku, u čijoj neposrednoj blizini je 40 OPG-ova koji strahuju da će morati zatvoriti svoja gospodarstva.

"S povrćarima Zagrebačke županije proizvodimo četvrtinu ukupnog povrća Hrvatske. Samo na području gradskog zelenog prstena ima 40 OPG-ova svih veličina koji desetljećima uzgajaju voće, povrće, ljekovito bilje i drugo", stoji između ostalog u apelu kojeg potpisuje Marina Galović, predsjednica UPGZ-a. 

Dodaju kako na tom području, u vrlo uskom krugu stanuje više od 10.000 Zagrepčana, imaju školu i tri vrtića na samo 200 metara od lokacije budućeg Centra, a prve su kuće na samo 50 metara.

Licemjerna priča o eko hrani

Stoga pitaju, nije li licemjerno jedno pisati u projektu "Zelene javne nabave eko hrane u osnovnim školama“, a s druge strane ugrožavati ne samo egzistenciju proizvođača upravo te ekološke hrane, njihovih obitelji i djece već i devastirati okoliš te ugroziti mikro-klimu koja je na području zelenog pojasa grada od pamtivijeka?

Grad Zagreb pozvao ekološke poljoprivrednike - stvaramo tržište za vas

"Ako su glavni ciljevi projekta osiguranje učenicima kvalitetne i zdrave, ekološki i lokalno proizvedene hrane, zatim osiguranje poljoprivrednicima tržište za ekološke i njihove lokalne proizvode te doprinos ublažavanju klimatskih promjena te zaštiti prirode i okoliša - kako onda možemo mirno gledati ugrozu života i rada naših OPG-ova?", pitaju. 

Mole zato "uvažene zastupnike i gradonačelnika da prije nego budu podigli ruke za Centar u Resniku pročitaju vapaj povrćara iz tog dijela grada Zagreba".

Centar nije novi Jakuševec

Predsjednica Udruge, Marina Galović, za HRT je istaknula da takvi projekti ne bi trebali biti u naselju, kao ni gdje je proizvodnja te moli gradonačelnika Tomislava Tomaševića da dobro razmisli o promjeni lokacije. Proizvođači su pod stigmom jer kupci to ne smatraju centrom za gospodarenje već smetlištem. 

Gordan Bosanac iz političke platforme Možemo!, gostujući na istoj televiziji, naglasio je da se neće graditi nikakav novi Jakuševec nego da se radi o postrojenju zatvorenog tipa,

"U kojem će se otpad grada Zagreba, a moguće i Zagrebačke županije, obrađivati, prerađivati tako da će se sortirati, odvajati plastika koja će onda odlaziti dalje u prodaju. Odvajat će se papir koji će odlaziti tamo dalje u prodaju i napravit će se bioplinsko postrojenje", rekao je.

No, iz udruge su jasni, ne odustane li se od ideje izgradnje, zajedno sa stanovnicima tog područja kreću u prosvjed.


Tagovi

Udruga povrćara grada Zagreba Centar za gospodarenje otpadom Resnik Štrajk OPG Povrćari Marina Galović Gordan Bosanac Grad Zagreb


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja