Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Luk
  • 24.08.2013.

Čuvanje luka nakon berbe

Pravilnim skladištenjem luk ostaje svjež i nekoliko mjeseci

Foto: RGBStock.com
  • 2.373
  • 102
  • 0

Sredina je kolovoza i vrijeme je berbe luka u kontinetalnim krajevima. Nakon što je luk izvađen iz zemlje treba ga pravilno uskladištiti. Prvo ga treba osušili na gredicama, a onda spremiti na hladno i prozračno mjesto. Tako luk može sačuvati svježinu i do nekoliko mjeseci.

Ukoliko luk dođe u kontakt s vlagom, tada možemo očekivati početak klijanja luka, prirodnu, ali nepoželjnu pojavu. Glavice luka tada se suše i postaju neupotrebljive, pa se s pravom pitamo zašto nam luk tako kratko traje. No ako se prisjetimo kako su to radili naši stari, realno je očekivati i do mjesec dana dužu svježinu.

Vrijeme berbe luka obično prepoznajemo po žućenju stabljiki. Ukoliko želite sačavati sjeme luka, ostavite ga da procvate, a ako u blizini rastu i drugačije sorte, zaštitite zaštitnom mrežicom kako bi zadržali čistoću sorte.

Luk je odlična međukultura mnogim vrstama povrća, a poznato je da je odličan susjed salati koju štiti od gljivičnih bolesti, a odlično se slaže i s mrkvom. Luk štiti mrkvu od mrkvine, a mrkva luk od lukove muhe.

Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Luk Berba Skladištenje