Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kornišona
  • 21.07.2024. 07:30

Do kada se siju kornišoni za kiseljenje? Evo 7 savjeta o uspješnom uzgoju

Idealno je uzgajati ih na gredici na kojoj su prije njih bile mahunarke. Što još treba znati o kornišonima u srpnju?

Foto: Shutterstock/Maria lobakina
  • 224
  • 0
  • 0

Krastavci kornišoni koje najčešće koristimo za zimnicu, mogu se sijati sve do kraja srpnja, a u toplijim područjima ili zaštićenim prostorima sjetva se može produžiti do početka kolovoza. 

Važno je omogućiti dovoljno vremena za rast i berbu prije prvih mrazeva.

Koji predusjev je najbolji?

Idealno je uzgajati ih na gredici na kojoj su prije njih bile mahunarke. Također, možete ih sijati nakon korjenastog i lisnatog povrća, luka i kupusnjača. 

Što se sije i sadi u srpnju?

Svakako izbjegavajte sjetvu na mjestu gdje su već rasle tikvenjače jer povećava rizik od prijenosa bolesti i štetnika specifičnih za ovu porodicu, kao što su pepelnica, plamenjača i trulež korijena. 

Evo 7 savjeta o uspješnom uzgoju 

  1. Za postrnu sjetvu odaberite brzorastuće sorte kornišona koje imaju kraći vegetacijski period, što će omogućiti bržu berbu. Također, izaberite one koje su otporne na uobičajene bolesti krastavaca.
  2. Osigurajte dobro drenirano tlo bogato organskom tvari. Krastavci vole rahla, plodna tla. Idealna pH vrijednost tla za njihov uzgoj je između 6,0 i 6,8.
  3. Ovo povrće treba konstantnu vlagu, posebno tijekom formiranja plodova. Nepravilno zalijevanje može dovesti do deformacija. Idealan je sustav kap po kap. 
  4. Primijenite balansirano gnojivo bogato dušikom za rast lišća, fosforom za korijenje i kalijem za razvoj plodova. Koristite kompost, stajski gnoj ili prirodno NPK gnojivo za obogaćivanje tla.
  5. Redovito pregledavajte biljke na znakove bolesti ili štetnika. Koristite biološke metode zaštite kao što su korisni insekti ili prirodni repelenti.
  6. Osigurajte potporu biljkama pomoću mreža ili stupova kako bi se plodovi bolje razvijali i bili lakše dostupni za berbu. 
  7. Berite krastavce redovito kada su još mali (oko 5-10 cm), jer su tada najprikladniji za kiseljenje. Osim toga, kontinuiranom, čestom berbom potičete rast novih. 

Tagovi

Sjetva kornišona Sjetva u srpnju Sjetva krastavaca Krastavci za kiseljenje Brzorastuća sorta Potpora


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.