Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispitivanje sjemena
  • 05.01.2024. 07:30

Dvije metode kako provjeriti je li sjeme ispravno

Kako napraviti testiranje u kućnim uvjetima?

Foto: Depositphotos/glebchik
  • 2.427
  • 149
  • 0

Za uspješnu sjetvu raznih biljnih vrsta presudna je klijavost sjemena. Ona nikada nije potpuna, izražava se u postotku i varira ovisno o raznim faktorima. Predstavlja broj koji je niknuo u odnosu na ukupan broj posijanih sjemenki.

Klijavost se provjerava dvadeset do mjesec dana prije sjetve. U ovu svrhu uzmemo manju količinu sjemena, a minimalno je deset komada. Veliki utjecaj imaju uvjeti njegovog skladištenja, kao i dužina čuvanja. Koliko djeluju uvjeti skladištenja vidljivo je kada je krastavac u pitanju. Postoji opasnost da njegovo sjeme kada se čuva na vlažnom i hladnom mjestu daje biljke bujne vegetativne mase s pretežno muškim cvjetanjem.

Što su uvjeti lošiji to je veća opasnost od propadanja. U pravilu što je sjeme sitnije brže gubi klijavost. Veliki utjecaj ima i o kojoj vrsti i sorti se radi. Tako žitarice i grašak imaju klijavosti oko 90 posto, dok je za kupusnjače to 65 posto. Malu klijavost ima peršin. Prije testiranja sjeme je potrebno kalibrirati, odnosno razvrstati prema krupnoći kako bi osigurali ujednačenu energiju klijanja.

Brzi testovi

Vrlo jednostavan i brz test možemo napraviti potapanjem u toplu vodu na 8 do 10 minuta. Šturo, prazno sjeme male težine će isplivati na površinu. Ono koje padne na dno se sije.

Koristi se i slana otopina s potapanjem na 10 do 15 minuta. Štura zrna isplivaju na površinu. Prije sjetve ih je potrebno isprati. U slučaju da ih nećemo odmah sijati potrebno ih je poslije ispiranja osušiti od suvišne vode i uskladištiti. Postotak soli u otopini je pet posto za papriku, rajčicu, patlidžan, a za krastavac tri posto. Istu ulogu ima i otopina kalijeva permanganata. Uklanjaju se sjemenke koje su isplivale, a preostale se isperu vodom.

Sjeme tikvenjača (krastavca, dinje, lubenice, tikvica, tikvi) možemo brzo ispitati zahvaljujući elektrostatičkom naboju koji nastaje na plastičnoj boci kada se protrlja. Ovakva boce se nanese do 2 cm iznad tankog sloja sjemena, a šture sjemenke će biti privučene i zalijepiti se za bocu. Postupak ponovite nekoliko puta.

Testiranje sjetvom

Pouzdan način je sjetva koja se može realizirati na nekoliko načina. Najmanje 10 sjemenki se stavi između dva sloja navlažene gaze, papirnatog ubrusa ili salvete. Sve se stavi na tanjur i zamota plastičnom vrećicom. Temperatura prostora treba biti oko 20ºC.

Neke vrste će prije proklijati, dok će drugima trebati duže. Žitarice klijaju za četiri dana, kukuruz, grašak, grah, dinja, krastavac za šest dana, rajčica i kupus deset dana. Peršinu treba najduže vremena.

Ako je proklijalo 50 posto sjemena, može se koristiti za sjetvu uz povećanje količine. Niža klijavost nije rentabilna, ali se takvo sjeme sije u slučaju da se radi o sortama koje želimo sačuvati. Od klijanaca se odbacuju svi koji pokazuju deformiranost i ili razne abnormalnosti.

Pored gaze i papira naklijavanje možemo obaviti u piljevini i roli toalet papira.


Tagovi

Klijavost sjemena Testiranje sjemena Kalibriranje sjemena Klijanje sjemena Nicanje sjemena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.