Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vršna trulež
  • 04.07.2024. 07:30

Evo 8 razloga zašto dolazi do pojave vršne truleži

Pred nama je još jedna godina temperaturnih oscilacija, dugotrajnih suša ili pak obilnih padalina. Ovo su samo neki od razloga za pojavu vršne truleži

Foto: Shutterstock/Endless luck
  • 166
  • 0
  • 0

Jedan od čestih problema koji se javljaju na plodovitom povrću kao što su rajčica ili paprika je pojava vršne truleži. 

Kako izgleda vršna trulež?

Početni simptom je kada se na vrhu ploda, gdje je bio cvijet pojavljuje mala, vodenasta mrlja koja je kod paprike obično svjetlo zelene, a kod rajčice žutozelene boje. Vremenom postaje tamnija, tamnosmeđe ili čak crne boje te suha, a kod rajčice plod može izgledati kao spaljen zbog čega se može zamijeniti s ožegotinama od sunca. Oštećeno područje postaje udubljeno i kožasto na dodir. 

Kako trulež napreduje, zahvaćeno područje raste i zauzima značajan dio ploda zbog čega je on neupotrebljiv. 

Riječ je o fiziološkom poremećaju, što znači da se ne radi o virusnoj ili bakterijskoj bolesti koja može zaraziti druge biljke. 

Evo 8 razloga zašto dolazi do vršne truleži na plodovitom povrću. 

8 razloga za pojavu vršne truleži

1. Nedovoljna količina kalcija u tlu

Najčešći razlog za ovu pojavu je nedostatak kalcija u tlu. Ovaj mineral daje strukturu staničnih stijenki i membrana, plodu daje čvrstoću i stabilnost. Pomoću njega se regulira prodiranje i transport vode i hranjivih tvari unutar biljke. Potreban je i za pravilno funkcioniranje mnogih enzima. Za rast i razvoj plodovitog povrća kalcij mora biti pristupačan u zoni korijena. Najbolje je prije same sadnje obaviti analizu tla te u slučaju nedostatka, dodati ga prilikom pripreme zemljišta za sadnju. Prihrana se može obavljati tijekom sezone, gnojivima koja su bogata ovim mineralom. 

2. Promjena vlažnosti tla i stres

Ponekada je u tlu dovoljno kalcija, ali ako biljkama nedostaje vlage, one neće moći apsorbirati taj element. Također, može se dogoditi da je vlažnost prekomjerna, što također može uzrokovati vršnu trulež. Stoga kod ovih vrsta povrća treba održavati vlagu optimalnom što je dosta teško s obzirom na vremenske neprilike i ovoga ljeta. 

3. Dugotrajne ekstremno visoke temperature

Temperature do 40°C već smo osjetili u lipnju, a ljeto je tek počelo. Kada one potraju više dana, tada je gotovo nemoguće boriti se s vršnom truleži, pogotovo ne na otvorenom polju. Manji, hobi proizvođači mogu zasjeniti svoje povrće, orošavati ga, a također ne treba skidati sve zaperke, odnosno bolje je ostaviti više lisne mase koja štiti plodove. 

4. Kisela pH vrijednost

U tlima sa smanjenom pH vrijednosti, odnosno kiselim tlima, kalcij nije dostupan. U tom je slučaju potrebna kalcifikacija, ali prije toga svakako analiza tla. 

5. Salinitet podzemnih voda 

U slučaju da za navodnjavanje usjeva proizvođači koriste podzemnu vodu iz bušotina (bunara), može se dogoditi da one imaju visoku električnu vodljivost (EC). Kada se u takvu vodu dodaju vodotopiva gnojiva, ona postaje prezasićena, kao i tlo koje se njome navodnjava te dolazi do vršne truleži. Posebna pogreška i dodatan problem je kada uzgajivač primijeti vršnu trulež te doda kalcij u tlo bez prethodne analize. Zato kod ovakvih sustava navodnjavanja također napravite analizu vode. 

6. Prehladna voda 

Voda iz bušotina koja se najčešće koristi za navodnjavanje je vrlo hladna, a zalijevanje njome predstavlja stres za sve biljke, ne samo plodovito povrće. Zato se preporuča zalijevanje u ranim jutarnjim satima, dok je zemlja hladnija pa je i manji šok prilikom zalijevanja. Ako zalijevate navečer, tada miješajte hladnu i vodu ugrijanu na suncu.  

7. Nedovoljno razvijen ili oštećen korijen

Prekomjerno navodnjavanje prilikom sadnje presadnica može dovesti do gušenja korijena u velikoj količini vode. Ako i preživi, takav korijen ostaje slabije razvijen te kao takav nije u mogućnosti opskrbiti biljku svim potrebnim elementima iz tla. Do oštećenja može doći tijekom obrade tla, okopavanjem i sl., što opet dovodi do slabije opskrbe i dodatnih problema. 

8. Neizbalansirana ishrana

Jedan od razloga može biti i neizbalansirana israhana biljaka. Zato gnojiva treba dodavati ovisno o analizi tla, kako bi se biljkama dalo ono čega u tlu nedostaje i u odnosu od faze razvoja. 

 


Tagovi

Vršna trulež Fiziološki poremećaj Simptomi Mrlja na rajčici Mrlja na paprici Trula rajčica Trula paprika Trulež Razlozi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja