Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kolateralne žrtve
  • 26.10.2023. 13:20

I povrćari na mukama: Začinska paprika nikome ne treba, tko će nama nadoknaditi štetu?

Ovo je izravna posljedica ubijanja svinja, zanima li ikog u resornom ministarstvu što je s nama kolateralnim žrtvama?, pita naš uzgajivač začinske paprike.

Foto: J. Kuzmić/M. Petković
  • 5.087
  • 398
  • 1

Afrička svinjska kuga i usmrćivanje svinja uz izravnu štetu uzgajivačima, uzima i svoje kolateralne žrtve. 

"Više od 27 godina proizvodimo papriku začinsku mljevenu za kobasice, kulene. Ove godine nije tražena. Kome da se obratim za nadoknadu štete koju imam izravnom posljedicom usmrćivanja svinja?", pita naš čitatelj (podaci poznati uredništvu) ogorčen činjenicom da se cijeli sustav urušava i ugrožava niz proizvodnji, a bilo kakva pomoć izostaje.  

On se uzgojem paprike bavi nedaleko Vinkovaca, na području Vukovarsko-srijemske županije u kojoj je u potpunosti zabranjeno klanje na vlastitim gospodarstvima. Ondje tradicionalne prerade svinjskog mesa ove godine neće biti ili u znatno manjem opsegu, odluče li se pojedinci nabaviti sirovinu od uzgajivača iz nezahvaćenih područja.

A sad je vrijeme, u inače normalnim godinama, kada bi polako trebala krenuti najveća potražnja za ovim neizostavnim začinom. 

"Gledajte, ljudima je zabranjeno držanje svinja godinu dana. Znači, ni iduće godine ništa od punih svinjaca i automatski začinska paprika opet neće biti tražena! Ne mogu ju prodati sad, a trebao bi sijati u ožujku. Kome?!", objašnjava začarani krug u kojem su se našli i povrćari. 

Indirektno ugroženi i drugi sektori 

Da, kaže, svinjogojci su najviše na udaru i najveće su žrtve, ali zanima li ikog u resornom ministarstvu što je s kolateralnim žrtvama?! 

"Ne samo nama koji se bavimo proizvodnjom začinske paprike. Tu su i ratari. Shvaća li netko da su oni tim proizvođačima svinja prodavali kukuruz? Za koga će raditi silažu kad poubijamo svu stoku?", pita ovaj, kako kaže, mali OPG-ovac i jedan od mnogih kojima je ugrožen opstanak. 

O ovom problemu ratari su još u rujnu pisali Vladi, Ministarstvu poljoprivrede i Uredu predsjednika ističući da ako u ciklusu tova jedna svinja pojede 500 kg kukuruza, a usmrćeno ih je gotovo 30.000, nije teško izračunati kolike gubitke zbrajaju proizvođači.

I stočari i ratari, sada i povrćari, a nizu nije kraj. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Začinska paprika Nema potražnje Kolateralne žrtve Nema potražnje Svinjokolja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja