Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 05.08.2023. 18:00

Ispituju se mogućnosti suzbijanja žičnjaka u ekološkom krumpiru

Žičnjaci nanose veliku štetu usjevu sjemenskog krumpira, a španjolska farma provodi testiranje mogućnosti suzbijanja.

Foto: Depositphotos/trexec
  • 2.066
  • 140
  • 0

Španjolska farma Remendía/Erremendia, kojom upravlja javno poduzeće INTIA, provodi eksperimentalnu sjetvu kojom će ispitati mogućnosti suzbijanja žičnjaka u ekološkom krumpiru.

To su ličinke žičnjaka Elateridae koje najveću štetu čine na podzemnim organima biljaka. Najviše stradaju krumpir, mrkva i repa.

Ugrožena sjemenska proizvodnja

Testiranje se provodi na parceli ukupne površine 2,4 hektara na ovoj farmi u navarskim Pirenejima, koja se nalazi na nadmorskoj visini većoj od tisuću metara. Suzbijanje žičnjaka je veliki problem u ekološkoj, ali i konvencionalnoj proizvodnji. Velike štete koju ovaj štetnik nanosi sjemenskom krumpiru su osnova da se utvrde različite strategije suzbijanja kroz analizu pet varijanti s različitim tretmanima.

Varijante se razlikuju u primjeni fitosanitarnih proizvoda. Prva je apsolutna kontrola, bez primjene bilo kakvog tretmana. Ostale četiri varijante uključuju tretmane različitim proizvodima na bazi entomopatogenih mikroorganizama (Beauveria bassiana, Metarhizium sp., Steinernema carpocapsae i organskog preparata).

Mali, ali opasan štetnik

Ličinka svojim izgledom podsjeća na komadić bakrene žice dužine od 1,5 do 3,5 cm. Vrlo su proždrljive i mogu u potpunosti uništiti mlade biljke. Pred nama je period vađenja krumpira i na gomoljima ćemo primijetiti oštećenja. Često su prisutni na parcelama u riječnim dolinama, parcelama s gustom vegetacijom. Za suzbijanje ličinki je dostupno malo kemijskih insekticida, a u ekološkoj poljoprivredi se koriste mikrobiološka sredstva i biljni ekstrakti sa zeolitom.

Žičnjaci ugrožavaju mnoge usjeve - kako spriječiti štetu?

Ženke privlače cvjetovi peršina, celera i pastrnjaka na kojima se sakupljaju. Lako ih je stresti u kantu sa vodom i malo deterdženta, a zatim uništiti. Polažu jaja u plitak površinski sloj, posebno uz osnovu biljke koju zalijevamo. Njihovom uništavanju doprinosi duboko oranje, kalcifikacija tla (preferiraju kiselo zemljište), uklanjanje biljnih ostataka. Kod vađenja krumpira kada utvrdimo štete od žičnjaka sve biljne ostatke treba sakupiti i iznijeti iz parcele. To posebno važi za sitne ili oštećene gomolje. 

Poštujmo plodored, jer uzastopnom sjetvom korjenastih kultura doprinosimo povećanju brojnosti populacije.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Štetočina krompira Žičnjak Skočibuba Klisnjak Suzbijanje žičnjaka Krumpir Sjemenski krumpir Štetnik krumpira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.