Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slatki krumpir
  • 17.12.2019. 07:30

Istraživanje dokazalo: Batat ispušta miris kako bi se obranio od štetnika

Batat koristi jedinstveni miris ne samo kako bi se obranio već i upozorio ostale biljke na napad štetnika.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
  • 990
  • 82
  • 0

Batat (Ipomoea batatas) postaje sve popularniji što se tiče prehrane, ali i same proizvodnje. Često se uspoređuje s običnim krumpirom, ali nije toliko ekonomski važan u svijetu premda ima veću hranjivu vrijednost i bogatiji je vitaminima.

Istraživači s Instituta Max Planck za kemijsku ekologiju u Jeni u Njemačkoj i na Nacionalnom sveučilištu u Tajvanu htjeli su otkriti ima li batat mehanizme za obranu putem ispuštanja mirisa i je li visoka otpornost na kukce u kultivaru batata povezana s mirisom koji ispušta za vrijeme napada štetnika.

Prvo su ispitali što se događa u biljci nakon napada. Došli su do zaključka da otpornije biljke sintetiziraju biljni hormon u oštećeno lišće, a upravo je taj hormon važan za aktiviranje obrambenih mehanizama. Kao rezultat, nastaje tvar sporamin u listovima koji nisu bili pod utjecajem napada. Sporamin inhibira probavne enzime i uzrokuje da kukci gube apetit.

Batat- slatki krumpir koji nije krumpir

Istovremeno, sporamin je dominantni protein koji se nalazi u gomolju i razlog zašto je batat potrebno prokuhati prije konzumacije. Miris koji ispušta je tvar DMNT koja ima miris sličan biljnom balzamu koji se koristi u saunama. Ta tvar pokreće stvaranje obrambenog proteina ne samo u oštećenoj biljci već i na susjednim biljkama koje još nisu napadnute.

Znanstvenici su, naime, došli do zaključka da je samo jedna tvar dovoljna da izazove specifičnu obrambenu reakciju u batatu, a nju istovremeno biljka koristi kao sredstvo komunikacije. Odnosno, okolnim biljkama prenosi važne informacije o ugroženosti od napada štetnika.

Ispitivani otporniji kultivari poput Tainonga 57 otpuštali su veće koncentracije DMNT-a, a manje otporne sorte poput Tainonga 66 manju i imale lošiju učinkovitost svog obrambenog mehanizma, prenosi phys.org.

Znanstvenici također naglašavaju da su njihovi rezultati od velikog značaja za poljoprivredu jer bi uzgoj otpornih kultivara, poput Tainonga 57 i razvoj kultivara koji oslobađaju veće količine DMNT-a mogao smanjiti štetu koju nanose štetnici, a što bi u konačnici utjecalo i na smanjenje upotrebe pesticida.


Povezana biljna vrsta

Batat

Batat

Sinonim: Batato, slatki krumpir | Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura te je... Više [+]

Tagovi

Slatki krupir Batat Istraživanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled kroz prozor. #RuralFoto #selo