Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tuta absoluta
  • 26.12.2023. 12:00
  • Brodsko-posavska, Bodovaljci

Josipu Strinaviću štetnik uništio plasteničku proizvodnju rajčice

Ako napravi totalnu štetu na listu, biljka će ostati bez lisne mase i neće biti uroda. S druge strane radi štetu i na plodu. On nije neiskoristiv, ali nije ni tržišno prihvatljiv.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 5.409
  • 309
  • 0

U 3.000 m2 plastenika Josip Strinavić iz Bodovaljaca u općini Vrbje, u Brodsko-posavskoj županiji, proizvodi povrće. S ovom proizvodnjom bavi se već dva i pol desetljeća, a kao i njegovi kolege muku muči s novim štetnikom na rajčici, južnoameričkim moljcem pod nazivom Tuta absoluta.

"Jako ga je teško suzbiti, nije nemoguće, ali teško. Primijetio sam ga dosta kasno pa ga se nisam mogao riješiti do kraja", kazao je Strinavić ekipi Slavonskobrodske televizije.

Cijelo vrijeme je, dodaje, ovaj nametnik pravio štete. Oštećenja se vide na plodovima, ali i na listu. Posljedice, kaže on, u nekim povrtnjacima mogu biti katastrofalne. "U nekim slučajevima ga ljudi nisu prepoznali. Biljke su bile popuno uništene, bez lista. Osušene totalno", opisuje.

Ako napravi totalnu štetu na listu, biljka će ostati bez lisne mase i neće biti uroda. S druge strane radi štetu i na plodu. On nije neiskoristiv, ali nije ni tržišno prihvatljiv.

Strinavić kaže ovaj nametnik posebno voli plasteničke uvjete. "S lista prelazi na plod, tu se ubušuje i ostavlja jajašca. U toplim uvjetima je puno generacija pa je suzbijanje teško", dodao je.

Kemijska sredstva ne pomažu pa se odlučio ne biološku zaštitu i to uz pomoć lampi i ljepljivih traka te feromona. Najbolje bi bilo, napominje ovaj povrćar, da se nakon napada štetnika na dvije godine obustavi proizvodnja rajčice, ali je tržište u pitanje i treba kupcu objasniti kako nemate proizvod kojeg traži.

Više pogledajte u emisiji Život i zemlja Slavonskobrodske televizije:


Tagovi

Tuta absoluta Plastenička proizvodnja Uzgoj rajčica Povrće Štetnik Zaštita Josip Strinavić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/