Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprašivanje tikvica
  • 23.07.2023. 07:30

Kada i kako ručno oprašiti tikvice?

Tikvice i ostale tikvenjače na jednoj biljci formiraju muške i ženske cvjetove koje trebamo znati razlikovati. Kako im možemo pomoći da razviju plod?

Foto: Depositphotos/cristianstorto
  • 3.424
  • 197
  • 0

Na tikvicama i drugim pripadnicima porodice tikvenjača možemo vidjeti plodove koji prestaju rastui, smrežuraju se, požute, otpadaju ili trunu. Zbog toga se smanjuje prinos.

Do toga može doći zbog nepovoljnih vremenskih prilika, kišnog perioda, vrelih dana, manjka oprašivača, neujednačenog termina cvjetanja, napada štetnika ili pojave nekih bolesti.

Pomozimo prirodi

Najčešće se radi o slabom oprašivanju koje je kod tikvenjača specifično. Ove vrste su jednodomne, jer na istoj biljci razlikujemo muške i ženske cvjetove. Pčele i drugi oprašivači prenose pelud.

Muški cvjetovi su na dugim drškama i oni se upotrebljavaju u gastronomiji za pohanje ili punjenje.

Ženski cvjetovi imaju zadebljalu, kratku osnovu, budući plod, i nalaze se pri stabljici. Prvi cvjetovi se na tikvicama pojavljuju najranije 50 dana poslije nicanja i to su muški koji se javljaju tjedan do dva prije ženskih. Za dobro oprašivanje potrebno je imati više biljaka, jer ćete tako imati više otvorenih muških cvjetova sa zrelom peludi. 

Muški cvijet ima dugu dršku, a ženski zadebljalu, kratku osnovu (Foto: Depositphotos/IharZaiko)

Jednostavan zahvat

U slučaju slabijeg oprašivanja tikvice, tikve i bundeve možemo ručno oprašiti. Uberemo muški cvijet i prašnike s polenom donesemo na tučak ženskog cvijeta i protrljamo. Tako kontroliramo razmjenu peludi, a možemo utjecati i na potomstvo kada obavimo izolaciju ženskog cvijeta. Osim ručno, možemo koristiti mekani kist kojim sakupimo pelud i prenesemo.

Ovako se mogu oprašiti sve tikvenjače, dakle i krastavci, lubenice, ukrasne i obične tikve. 

Zašto su plodovi tikvica gorki?

Za održanje čistoće sorte obavlja se izolacija ili zaštita ženskog cvijeta, a nakon oplodnje jednostavno slijepimo vrhove latica da ne mogu ući insekti u unutrašnjost.

Pišite nam u komentaru, jeste li već isprobali ovu metodu? Je li bila uspješna? 


Tagovi

Oprašivanje Ručno oprašivanje Oprašivanje tikvica Muški cvijet Ženski cvijet Oprašivanje kistom Održanje čistoće sorte


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.