Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Folijarna gnojiva
  • 05.07.2023. 07:30

Kada se primjenjuju folijarna gnojiva i koje su mu prednosti?

Laka primjena i brzo djelovanje, posebno u ovo doba godine, samo su neke od dobrobiti. Znate li u koje doba dana ih koristiti?

Foto: Depositphotos/iama_sing
  • 8.788
  • 417
  • 0

Vrijeme je kada veliki broj poljoprivrednih kultura, posebno povrtlarskih, cvjeta i plodonosi. Biljkama su potrebna hraniva. Problem s gnojivima koja se dodaju u zemlju je što nedostatak vlage često limitira njihovo usvajanje, čak i kada je tlo dovoljno opskrbljeno.

Kada primijetimo da usjev pati od nedostatka hranjivih elemenata možemo dodati folijarna, tekuća gnojiva koja djeluju preko lista. Usvajanje i transport su brži i efikasniji.

Mogu se miješati sa sredstvima zaštite

Njihova primjena je jednostavna. Pakiranja zauzimaju manje prostora nego klasična granulirana gnojiva, a prije korištenja se razrjeđuju vodom. Svestrana su, mogu se primjenjivati za različite vrste i faze razvoja. Pokazala su se odličnim za ishranu biljaka s nutrijentima kao što su: željezo, kalcij, magnezij, bakar, bor i drugi minerali, zatim aminokiseline i druge korisne tvari.

Glavni minerali, dušik, fosfor i kalij, mogu se ovakvim tretmanom nadoknaditi samo u manjim količinama.

Primjena ovakvih gnojiva se smatra dopunskom. Djeluju vrlo brzo u kritičnim fazama rasta i razvoja. Nema ispiranja u zemljištu. Neka od njih mogu se miješati i primjenjuju se s pesticidima za zaštitu od štetnika i uzročnika bolesti.

Najbolji termini primjene

Kako bi dobili dobre rezultate, primjenjuju se u rano jutro ili navečer, prije ili poslije kiše. Izbjegnite popodnevne vrućine i ožegotine od kapljica. Neke formulacije mogu biti fotoosjetljive. Primjena u ranim jutarnjim satima, prije nego što nastupi dnevna vrućina, spriječava isparavanje ili prebrzo sušenje, omogućava biljci da apsorbira hranjive tvari prije nego što sunčeva toplina postane previše intenzivna. Osim toga, temperature iznad 24ºC ne pogoduju usvajanju jer se tada stome na listovima nekih vrsta zatvaraju.

Primjena u večernjim satima pogodna je za osjetljive biljke kojima niže, noćne temperature osiguravaju bolje usvajanje hraniva.

Što se sije, sadi i radi u srpnju?

Kada je u pitanju kiša, bolje je pričekati da padne i lisna masa se osuši od kapi. Prije primjene obavezno pročitajte uputstvo gdje je navedeno s koliko vode ga treba razrijediti te na kojoj temperaturi se obavlja tretiranje bez štetnih posljedica. To će dovesti do bržeg i boljeg rasta i razvoja biljaka.


Tagovi

Ishrana bilja Folijarna prihrana Doba dana Kako Folijarna gnojiva Gnojidba Tekuće gnojivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.