Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj cvjetače
  • 28.08.2024. 07:30

Kako dobiti velike, čvrste i bijele glavice cvjetače?

Za cvjetaču kažu da je "gladna" biljka koja treba puno hranjivih tvari za razvoj velikih glavica. Da bi glavica ostala bijela, listove treba vezati. Ali, to nije sve.

Foto: Shutterstock/Tatevosian Yana
  • 267
  • 34
  • 0

Cvjetača (Brassica oleracea var. botrytis) potječe iz Mediterana i Bliskog istoka, gdje se uzgajala još u antičko doba. U Europi je postala popularna u 16. stoljeću i danas se koristi u mnogim kulinarskim tradicijama, posebno u mediteranskoj i indijskoj kuhinji. 

Bogata je vlaknima, vitaminima C i K te antioksidansima koji pridonose zdravlju imunološkog sustava i pomažu u borbi protiv upala. Niska kalorijska vrijednost i svestranost u pripremi čine je omiljenim sastojkom u zdravoj prehrani.

Traži posebnu pažnju

No, kako bi se dobila velika, čvrsta i bijela glavica, valja joj dati posebnu pažnju. 

Ova povrtnica preferira plodno, dobro drenirano tlo s pH vrijednosti između 6,0 i 7,0. Zato je važno prije sadnje obogatiti tlo organskim kompostom ili stajskim gnojem. Za cvjetažu kažu da je "gladna" biljka koja treba puno hranjivih tvari za razvoj velikih glavica. 

Za uzgoj odaberite sunčano mjesto te osigurajte da imaju dovoljno prostora za rast, oko 60 cm između svake biljke. 

Što se sije, sadi i u vrtu radi u kolovozu?

Nakon sadnje održavajte tlo ravnomjerno vlažnim, jer ima slabiji korijenov sustav, ali ne pretjerujte. Neadekvatno zalijevanje može uzrokovati nepravilan razvoj glavice. Tlo oko biljke možete malčirati. 

Tijekom vegetacije redovito prihranjujte gnojivom bogatim dušikom, osobito kada počne formiranje glavice. Prvi puta se prihranjuje oko tri tjedna nakon sadnje, a drugi puta nakon mjesec dana. Moguća je i treća prihrana, za kasne kultivare dulje vegetacije. 

Kada vezati listove oko glavice? 

Kada se glavica počne formirati i dostigne promjer od oko 5-8 cm, listove treba vezati kako bi ju zaštitili od izravnog sunca, koje može uzrokovati žućenje i gubitak okusa.

Skupite vanjske listove oko glavice i lagano ih povežite vrpcom ili gumicom. Pazite da pritom ne oštetite biljku. Ovo će zadržati bijelu boju glavice i pomoći u njenom ravnomjernom razvoju. 

Provjeravajte stanje svaki tjedan pa ako listovi počnu trunuti ili postaju smeđi, odrežite ih i ponovno vežite.

Redovito provjeravajte što se događa unutra (Foto: Shutterstock/La Huertina De Toni)

Do truljenja listova može dovesti prekomjerna vlaga i loša drenaža tla. Također, ako biljke rastu preblizu jedna drugoj, doći će do nedostatka cirkulacije zraka što može stvoriti vlažne uvjete koji pogoduju razvoju truleži. Neki od razloga mogu biti nedovoljno sunčeve svjetlosti, pojava gljivičnih oboljenja, ali i fizička oštećenja listova.

Problemi i prevencija

Redovito pregledavajte biljke na znakove štetnika kao što su kupusov bijelac ili buhači. Koristite organske metode zaštite poput pokrivki ili prirodnih repelenta.

Kako od buhača napraviti prirodni insekticid protiv buhača?

Važno je napomenuti da ekstremna vrućina (ili hladnoća) mogu utjecati na rast glavice. Zato je sadite u odgovarajuće doba godine i koristite malčiranje za regulaciju temperature tla.

Berba cvjetače

Cvjetaču treba brati kada glavica dostigne željenu veličinu, oko 15-20 cm u promjeru, ali prije nego što se cvjetovi počnu razdvajati.

Berite ju tako da odrežete glavicu s nekoliko donjih listova kako bi ostala zaštićena do trenutka konzumacije. Listovi su također jestivi pa ih možete iskoristiti u varivima i juhama. 

U hladnjaku se može čuvati 7 do 10 dana. Idealno je čuvati ju u plastičnoj vrećici ili hermetički zatvorenoj posudi kako bi se spriječila prekomjerna vlaga, koja može uzrokovati kvarenje. 


Povezana biljna vrsta

Cvjetača

Cvjetača

Sinonim: Karfiol, Kupus cvitati | Engleski naziv: Cauliflower | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. botrytis

Cvjetača je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potječe s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po cijelom svijetu. Korjenov sistem je slabo... Više [+]

Tagovi

Cvjetača Uzgoj cvjetače Vezanje cvjetače Vezanje karfiola Vitamini u cvjetači Štetnici na cvjetači


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako ste vi zvali rogoz/botur (Typha)?
Moja baka zvala ga je korbač i tjerala je komarce s njim.
Željka kaže bambus.

Foto: Shutterstock/Harry Wedzinga