Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj bundeva
  • 15.07.2023. 07:30

Kako dobiti velike plodove bundeva?

Mnoštvo je faktora koji djeluju na formiranje, rast i razvoj plodova. Evo kako ih osigurati

Foto: Depositphoto/Elena@Mas
  • 15.968
  • 831
  • 0

Veliki plodovi bundeva neće nastati sami od sebe, potrebno je znanje, rad i vrijeme. Osim izbora sorte, njene dužine vegetacije, važna je primijenjena agrotehnika i vremenske prilike.

Sorte koje daju krupne plodove, preko 10 kg, imaju vegetacijski period duži od 100 dana. Nemojte ih sijati prekasno i pregusto. Osigurajte im osunčano mjesto s najmanje 6 h sunca tijekom dana.

Neophodna je rezidba i dobro oprašivanje

Za dobro oprašivanje uzgajajte više sorti. U slučaju da želite sačuvati sjeme posijte samo jednu, jer se različite sorte međusobno križaju. Razlikuju se muški i ženski cvjetovi, a oprašivanje obavljaju pčele i bumbari. U nekim slučajevima bit će potrebno da ih ručno oprašite.

Kada se formiraju jedan do tri ploda uklanjaju se loze, prikraćujemo ih poslije nekoliko listova. Ovo će spriječiti razvoj zelene mase i velikog broja sitnih plodova od kojih većina neće dozrijeti.

Prihranu prilagodite razvojnoj fazi

Veliki su potrošači hraniva i vode. Najbolje uspijevaju na rahlim tlima bogatim organskom tvari. Bujaju na mjestu gdje je bilo kompostište. Odgovara im dodavanje stajnjaka ili drugih organskih gnojiva. U vrijeme plodonošenja prihranjuju se gnojivima bogatim kalijem, fosforom i mikroelementima.

Prihranu obavite predsjetveno, nakon nicanja ili sadnje, kada počne cvjetanje i kada se počnu formirati prvi plodovi. Ovo su najvažnije faze kada biljci treba najviše hraniva koja trebate prilagoditi razvojnoj fazi. Tijekom plodonošenja dodajete ona kojima je cilj ishrana ploda i održavanje biljke.

Zalijevajte i zadržite vlagu

Najbolji pokazatelj da pate od nedostatka vlage je da u jutarnjim satima imaju opuštene listove. Treba ih redovno i obilno zalijevati, ali nikako kvasiti listove. Na mokrim listovima se zadržava voda i uz toplo vrijeme stvaramo idealne uvjete za pojavu raznih bolesti. Najbolje je koristiti navodnjavanje kap po kap ili crijevo koje postavite da leži na zemlji. Zalijevanje obavite rano ujutro.

Upotrijebite slamu, sijeno ili suho lišće kao malč. Debljina sloja treba biti 15 cm kako bi pokazao svoje pozitivno djelovanje. Tako smanjujete isparavanje i zadržavate vlagu u tlu. 

Koje vi bundeve uzgajate? Jeste li uspješni u tome? Podijelite s nama pitanje ili pitajte za savjet u komentaru ispod teksta

Ne zaboravite ispod plodova staviti podlogu koja će spriječiti direktan kontakt ploda i zemlje. Iskoristite staru dasku, ciglu, agrotekstil, šljunak. Sve što će podignuti plod i omogućiti da površina ploda ne bude stalno vlažna i dostupna štetnicima iz zemlje.


Tagovi

Bundeve Uzgajanje bundeva Velike bundeve Krupne bundeve Krupni plodovi Plodovi bundeve


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]