Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega rajčica
  • 25.06.2024. 16:00

Kako i kada zakidati zaperke i listove za uspješan uzgoj rajčice?

Nakon postupka proizvodnje rasada i sadnje, najveći zadatak proizvođača ove biljne vrste je njega i održavanje nasada. Što savjetuju stručnjaci?

Foto: Depositphotos/ViktoriyaPodgornaya
  • 11.494
  • 599
  • 0

Rajčica (Solanum lycopersicum) je jednogodišnja biljka bez čijeg ploda se rijetko može zamisliti bilo koja kuhinja. Proška je stoljeća kultivacije i hibridizacije, a danas je poznato oko 10.000 sorti. 

Za svoj rast zahtijeva dosta topline i svjetlosti, međutim na temperaturama od 33 stupnja Celzijusa usporava svoj rast, a ako te temperature prijeđu taj iznos biljka prestaje s rastom. Kada je u pitanju vlažnost, u fazi plodonošenja je potrebno osigurati oko 80 posto PVK (poljski vodni kapacitet). Povećana relativna vlažnost znatno utječe na smanjenu oplodnju, a pogoduje i razvoju bolesti. Korijen je jako razvijen te se tom činjenicom objašnjava velika otpornost na sušu.

Nakon postupka proizvodnje pressadnica i sadnje, najveći zadatak proizvođača ove biljne vrste je njega i održavanje nasada. Odmah nakon sadnje pristupa se postavljanju pocinčane žice na visinu od oko 2 m, a nakon toga se biljka veže PVC vezivom jednim krajem za žicu, a drugim za biljku.

Kako pravilno zakidati zaperke?

Obzirom da biljka iza svakog lista formira bočni zaperak, isti je neophodno odstraniti što ranije kako bi rane od zakidanja bile što manje. Prema pisanju stručnjaka Omera Kurtovića (Proizvodnja u plastenicima), čest problem je loša oplodnja (biljka obilno cvijeta, ali nema plodova).

Razloga može biti više, a između ostalih su niske temperature i nedostatak kukaca. Jedan od načina pospješivanja oplodnje je lagano stresanje cvjetnih grana u više navrata. U plasteničkoj proizvodnji se u posljednje vrijeme sve više koriste bumbari za pospješivanje oplodnje.

Nakon formiranja željenog broja rodnih grana, ovisno od vremena uzgoja, pristupa se zakidanju vrha biljke tako što se vrh otkida 1-2 lista iznad posljednje rodne grane.

Zakidanje lista je posljednja operacija kod uzgoja, a obavlja se u vrijeme dozrijevanja prvih plodova. Postupak se izvodi tako da se odstranjuje svo lišće do prvog kata te na taj način plodovi brže dozrijevaju.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Otkidanje zaperaka Rodne grane Zakidanje lista Rajčica Njega rajčice Oplodnja rajčice


Autor

Semin Hamzić

Više [+]

Dipl. ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u financijskom sektoru, zaljubljenik u voćarstvo