Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba graha
  • 30.08.2024. 07:30

Kako izbjeći pucanje mahuna i lomljenje zrna graha?

Mahuna presušenog graha puca, a zrna ispadaju. Osim toga, mogu postati pretvrda i lomljiva

Foto: Shutterstock/ds_graphicdesign
  • 120
  • 27
  • 0

I berba graha je uranila ove godine pa valja paziti da se ne presuši na polju. 

Naime, ako predugo stoji na biljci, na vremenskim prilikama kakve su nas zadesile ovoga ljeta - vrlo visokim temperaturama i suši, može postati krhak. To povećava rizik od pucanja mahuna i gubitka zrna

Osim toga, prekomjerno sušenje može dovesti do smanjenja kvalitete zrna koje u ovom slučaju postaje pretvrdo, što znači da se duže kuha i teže je probavljivo. Istina, neće značajno izgubiti na nutritivnoj vrijednosti - sadržaju proteina, vlakana, vitamina i minerala, ali može na teksturi i kvaliteti okusa.

Također, u tom slučaju dolazi do oštećenja zrna što umanjuje njegovu komercijalnu vrijednost. 

Kada brati grah? 

Kako bi se izbjegli navedeni problemi, treba ga brati čim se mahune osuše, ali prije nego što postanu prelomljive. Nakon berbe, grah se može dodatno osušiti na suhom i prozračnom mjestu prije skladištenja.

Najbolji trenutak za berbu je kada mahune postanu potpuno suhe, a zrna unutar nje tvrda, bez tragova vlage. Mahune bi trebale biti smeđe ili žućkaste boje i potpuno suhe na dodir. Ako su još zelene, nisu spremne. Kada ih protresete, trebate čuti zrna koja zveckaju unutar nje. 

Idealno bi bilo da vlaga u zrnu bude između 12% i 15%.

Berbu je najbolje obaviti tijekom suhog i sunčanog dana kako bi se izbjegla pojava plijesni ili drugih bolesti koje mogu nastati zbog prekomjerne vlage. Najbolje je to činiti u prijepodnevnim satima, nakon što se digne rosa ili u kasno popodnevnim prije nego ona padne. Ako berete u rano jutro ili predvečer, moguće je da će mahune biti vlažne te će biti potrebno dodatno sušenje. 

Prostrite mahune ili već odvojena zrna u tankom sloju na suho, prozračno i natkriveno mjesto. Povremeno preokrenite kako bi se sušenje odvijalo ravnomjerno. Pazite na kišu, ali i noćnu vlagu. 

Skladištenje i čuvanje 

Nakon što se grah potpuno osuši, skladištite ga u suhim, čistim i hermetički zatvorenim spremnicima. Idealan izbor su staklenke, metalne limenke ili plastične kante s poklopcem. Hermetički zatvoreni spremnici štite od vlage, insekata i glodavaca.

Držite ih na suhom i hladnom mjestu, daleko od izvora topline i vlage. Idealna temperatura za skladištenje je između 10°C i 15°C. Čuvajte ga na tamnom mjestu jer izlaganje svjetlu može uzrokovati gubitak boje i kvalitete zrna.

Povremeno ga provjeravajte kako bi na vrijeme uočili eventualne znakove kvarenja ili napada insekata.

Pravilno osušen i pohranjen grah može trajati mjesecima, pa čak i godinu dana te pritom zadržati svoju nutritivnu vrijednost i okus.


Tagovi

Berba graha Zrno graha Sušenje graha Čuvanje graha Posuda za grah Kuhanje graha


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.