Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Susret kooperanata
  • 28.09.2024. 13:45
  • Varaždinska, Varaždin

Kako je u samo godinu dana udvostručena proizvodnja rajčice u Hrvatskoj?

Podravka danas radi za Slavoniju ono što smo mi 90-tih radili kao dragovoljci, kazao je Mirko Bošković iz Cerne koji rajčicu uzgaja već 17 godina.

Foto: Leticija Hrenkovic
  • 697
  • 0
  • 0

Sezona berbe rajčica na domaćim je poljima pri kraju. Zadovoljno trljaju ruke vodeći prerađivač u Hrvatskoj, ali i poljoprivrednici, naročito oni kojima je ovo bila prva sezona.

Oko 30 tisuća tona rajčice ove se godine dovozi s polja Slavonije, Istre, Podravine, Međimurja i Hercegovine u novu tvornicu voća i povrća Kalnik, koja je ovo ljeto otvorena u Varaždinu.

Nakon samo godinu dana izgradnje, pogon za preradu zasjao je punim sjajem i spreman na prihvat više od 40 tisuća tona rajčice godišnje koje Podravka planira preraditi. Za 1.000 tona dnevnog kapaciteta tvornice treba im veća proizvodnja, koju u 2025. godini planiraju povećati na 520 hektara, ali i više kooperanata.

Proizvedeno u Hrvatskoj

"Sva rajčica koja dolazi u naš novi pogon proizvedena je u Hrvatskoj. Proizvodnju smo organizirali na području cijele zemlje i tako napravili diverzifikaciju koja će nam u budućnosti proizvodnju još i dodatno stabilizirati“, rekao je Ivan Ostojić, član Uprave Podravka Grupe i dodao da su fokusirani na snažnu podršku kooperantima.

Ivan Ostojić prezentirao je rezultate sezone proizvođačima

Kooperanti su zadovoljni suradnjom, potvrdili su nam na okupljanju koje je održano u petak u Varaždinu. Kreditira im se proizvodnja, financira mehanizacija i pokriva dio transporta, a daje i stručna podrška.

Ostojić je u obraćanju kooperantima istaknuo da je Hrvatska lani proizvela 26.500 tona rajčice, od čega je Podravkinih bilo oko 6 do 7 tisuća, dok je ostatak bio konzumna rajčica.

"Mi ćemo ove godine proizvesti skoro 30.000 tona, što znači da smo u jednoj godini udvostručili proizvodnju rajčice u Hrvatskoj“, zaključio je Ivan Ostojić.

Transport rajčice u kadama

Na 61 hektar vlastitog poljoprivrednog zemljišta ove godine je Podravka proizvela 6.450 tone rajčice, a u kooperaciji koja pokriva 340 ha još 23.000 tona.

Prosječan prinos bio je 106 tona po hektaru, a naš sugovornik iz Cerne kraj Vinkovaca dobio je 112 t/h.

On se već 28 godina bavi ozbiljnom poljoprivrednom proizvodnjom, ima 59 godina i petero djece. U penziju očito ne namjerava. 

Kada je čuo da će Podravka ugovarati proizvodnju u Slavoniji, kontaktirao ih je i suradnja je vrlo brzo pokrenuta. Sa sinom Ivanom došao je na susret kooperanata.

"Podravka danas radi za Slavoniju ono što smo mi 90-tih radili kao dragovoljci", rekao je Mirko Bošković koji rajčicu radi već 17 godina, ali nikad u ovolikim količinama.

Mislio je da će mu najveći problem biti transport, poučen iskustvom sa županjskom šećeranom gdje je dinamika prijevoza repe s polja do tvornice bila, kako kaže, veliki problem.

Međutim to se nije pokazalo u ovom slučaju, a njegova je rajčica nakon berbe brzo transportirana do tvornice u Varaždinu. I to u kadama.

Mirko Bošković sa sinom Ivanom Boškovićem.

Od Ivana Ostojića doznajemo da će box palete ubrzo potpuno zamijeniti takozvane transportne kade.

Kupili su ih 45, a ove su sezone prešle 166.000 kilometara.

U sezoni angažirano 250 poljoprivrednika

Podravka je izgradnjom novog pogona kapacitet proizvodnje podigla na ukupno četrdeset tisuća tona u sezoni. Znatno je povećan i broj kooperanata, a mnogi od njih rajčicu su krenuli proizvoditi ove godine.

Ove se godine za Podravkine potrebe, samo što se povrća tiče, obrađivalo više od 700 hektara poljoprivredne površine širom Hrvatske. Pritom je bilo angažirano oko 250 pojedinačnih poljoprivrednih gospodarstava različitih veličine.

"Razvoj poljoprivredne proizvodnje i sirovine, povećanje domaćih poljoprivrednih sirovina je svima nama u Podravci jako važno. I to ne vidim samo da unaprijedimo kvalitetu vlastitih proizvoda koje prodajemo diljem svijeta, nego da kroz suradnju s malim proizvođačima damo doprinos široj društvenoj zajednici i razvoju poljoprivrede“, rekla je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravka Grupe.

U sklopu susreta s kooperantima održana je panel rasprava četvero poljoprivrednih proizvođača – Doroteje Santo iz Đurđevca, Perice Oroza iz Požege, Pere Pusića iz Preloga i Mirka Boškovića iz Cerne kod Vinkovaca. Pričali su o vlastitim ovosezonskim iskustvima u proizvodnji rajčice, suradnji s Podravkom, ali i izazovima s kojima se suočavaju.

Nagrađeni kooperanti ostvarili su izvrsne prinose rajčice.

Podravka je na kraju i nagradila svoje najuspješnije proizvođače rajčice. Za ostvarene najviše prinose nagrade su primili proizvođači Dragan Zvonar iz Sopja, Doroteja Santo iz Đurđevca i udruga Ambasador iz Đelekovca. Također, prigodnu nagradu primio je i njihov najdugovječniji kooperant, Stjepan Majkovica iz Umaga.


Fotoprilog


Tagovi

Podravka Proizvodnja rajčice Tvornica voća i povrća Kalnik Mirko Bošković Ivan Ostojić Martina Dalić


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Podravka d.d.

Ante Starčevića 32, 48000 Koprivnica, Hrvatska
tel: 0800 0808, e-mail: podravka@podravka.hr web: https://www.podravka.hr/