Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povišena gredica
  • 24.01.2024. 07:30

Kako napraviti uzdignutu gredicu?

Olakšavaju uzgoj povrća, zalijevanje, prihranu, suzbijanje korova i zaštitu usjeva. Ovisno o namjeni, mogu biti različite dužine i širine.

Foto: Depositphotos/VictoryT
  • 1.231
  • 70
  • 0

Povrće i razne vrste biljaka možemo uzgajati na povišenim gredicama koje se jednostavno prave. Za njih je karakteristično da je bolja drenaža viška vode, lakše je suzbijanje korova, planiranje plodoreda, dobrih i loših susjeda, navodnjavanje i prihrana uzgajanih vrsta.

Osigurajte im sunčanu lokaciju

Za okvir se najčešće koristiti drvo, daske ili se ispletu stranice od grana. Ono je prirodan materijal, ali je podložno truljenju zbog stalnog kontakta sa zemljom i vodom. Rok trajanja ovisi o vrsti drveta. Daske od bora će istrunuti za nekoliko godina. Tvrdi materijali, poput cigle, kamena, plastičnih ploča su dugotrajniji.

Ako namjeravate uzgajati povrće birajte sunčanu lokaciju s najmanje 6 h izravne sunčeve svjetlosti tijekom dana. Kada su u pitanju dimenzije, potrebno ih je prilagoditi vrsti i potrebama. Poslovi na gredici trebaju se obavljati lako: priprema zemljišta, sjetva, plijevljenje korova, zalijevanje, prihrana, zaštita, postavljanje armature za povrće ako je potrebno.

Širina ne bi trebala prelaziti 120 cm, maksimalno 150 cm. Dobra širina će biti ako s obje strane rukom bez problema možete dosegnuti sredinu i obavljati sjetvu, plijevljenje ili berbu. Dužina se prilagođava našim potrebama i uvjetima, optimalno do 4 m dužine. Najčešće su duboke 15 do 20 cm, ali za potrebe uzgajane kulture (korjenasto povrće i sl.) mogu biti dublje, obično do 50 cm.

Različite namjene

Dno gredice se očisti od korova i malo ukopa ili se položi karton koji će spriječiti rast korova. Potrebno je dobro zaliti karton kako bi ostvario što bolji kontakt sa zemljom. Za pravljenje drenažnog sloja koriste se razni materijali: šljunak, granje, kukuruzovina, lomljena cigla.

Kako ih možemo koristiti za uzgoj raznih biljnih vrsta, potrebno je pažljivo odabrati što stavljamo da napunimo samu gredicu. Najbolje je koristiti mješavinu zemlje bogatu organskom tvari, kompostom, glistenjakom ili humusom. U njima možemo uzgajati i rane kulture, poput rotkvica, mladog luka, zelene salate. U slučaju uzgoja presadnica i toploljubivih kultura, u ranim rokovima proizvodnje koristi se ne prezreo stajnjak koji će tijekom fermentacije oslobađati toplinu.


Tagovi

Gredice Uzdignute gredice Formiranje gredica Pravljenje gredica Povišene gredice Lokacija za gredicu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.