Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korak po korak
  • 16.09.2024. 09:00

Kako očistiti plastenik nakon ljetne proizvodnje?

Čišćenje plastenika nakon ljetne sezone proizvodnje povrća zahtijeva vrijeme i trud, ali je ključno za uspješnu narednu sezonu.

Foto: Shutterstock/Helga_foto
  • 136
  • 31
  • 0

Čišćenje plastenika nakon ljetne proizvodnje povrća poput paprike, rajčice, krastavca i drugih kultura je ključan korak za pripremu za narednu sezonu. Pravilno čišćenje pomaže u smanjenju rizika od bolesti i štetnika, kao i održavanju optimalnih uvjeta za rast biljaka.

U nastavku donosimo detaljan vodič kako temeljito očistiti plastenik.

Uklanjanje biljnih ostataka i špage i plastike

Prvi korak u čišćenju plastenika je uklanjanje svih ostataka biljaka, uključujući lišće, grane, stabljike, trule plodove, špage i plastiku.

Pažljivo izrežite i uklonite sve biljke, uključujući korijenje. Pobrinite se da ne ostanu biljni materijali koji mogu trunuti i izazvati širenje bolesti.

Sve što je trulo potencijalni je izvor zaraze (Foto: Sonja Cvetković)

Sve trule plodove, listove i oštećene dijelove biljaka treba odmah ukloniti jer su potencijalni izvor zaraze.

Uklonite i sve špage/vezice koje su korištene za podršku biljkama. One se mogu ponovo upotrijebiti ako nisu oštećene, ali ih je potrebno dobro oprati. Ako su oštećene, pravilno ih odložite. Isto važi i za plastiku koja se koristi u plasteniku.

Priprema za zbrinjavanje otpada

Biljni otpad treba pravilno zbrinuti. Jedan od prijedloga je kompostiranje, ali imajte na umu da se u ovom slučaju može koristiti samo na onaj biljni materijal koji nije zaražen. Time se smanjuje količina otpada, a istovremeno se dobiva kvalitetno organsko gnojivo za naredne sezone.

Ako ne znate kako odložiti zaražene biljke, dakle sve one koje pokazuju znakove bolesti ili štetnika ne treba kompostirati jer mogu kontaminirati kompost. Ovakav materijal je najbolje spaliti ili odložiti na mjesta predviđena za zaraženi biljni otpad.

Čišćenje unutrašnjosti plastenika

Nakon uklanjanja svih biljnih ostataka, slijedi temeljito čišćenje unutrašnjosti plastenika:

Pranje folija i konstrukcije: S vanjske i unutrašnje strane folije, kao i na konstrukciji plastenika, može se nakupljati prašina, alge i gljivice. Koristite vodu i blagi sapun za pranje folija. Konstrukcija se može prati vodom pod tlakom kako bi se uklonile sve nečistoće.

Dezinfekcija plastenika: Nakon temeljitog čišćenja vodom, preporučuje se dezinfekcija plastenika. Možete koristiti otopinu varikine (klor) ili druge dezinfekcijske preparate koji su sigurni za upotrebu u plastenicima. Obratite pažnju da nakon toga dobro provjetrite plastenik.

Sanacija tla

Tlo je ključno za zdrav rast biljaka, pa je vrlo važno obratiti pažnju na njegovu pripremu nakon sezone. Ako je došlo do rasta korova, treba ih ukloniti kako bi se smanjila mogućnost ponovnog rasta.

Tlo je ključno za zdrav rast biljaka (Foto: Jasmin Hodžić)

Dodavanje organske tvari, poput komposta ili stajnjaka može pomoći da se poboljša struktura tla i njegov sadržaj hranjivih tvari.

Ako ste imali problema s bolestima tla ili štetnicima, razmotrite sterilizaciju tla. Ovo se može postići solarnom sterilizacijom (prekrivanje tla folijom tijekom vrućih ljetnih dana) ili kemijskom primjenom specijaliziranih sredstava za sterilizaciju.

Kemijska aplikacija protiv štetnika i bolesti

Razmotrite i kemijsku aplikaciju protiv štetočina i bolesti kao dodatnu preventivnu mjeru:

  • Insekticidi: Ako ste tijekom sezone imali problema s insektima poput lisnih uši, tripsa ili bijele leptirice, preporučuje se upotreba odgovarajućih insekticida za tretman plastenika. Birajte sredstva koja su registrirana i preporučena za upotrebu u zatvorenim prostorima.
  • Preventivna primjena: Neka sredstva se koriste preventivno kako bi se spriječio nastanak problema, dok se druga koriste kada se problem već pojavi. Savjetuje se konzultacija sa stručnjakom za zaštitu bilja kako bi se odabrala najbolja strategija.

Održavanje opreme i alata

Ne zaboravite održavanje opreme i alata u plasteniku. Svi koji su korišteni trebaju se očistiti i dezinficirati kako bi se spriječilo širenje bolesti u narednoj sezoni.

Kako očistiti, naoštriti i održavati vrtni alat?

Provjerite je li sustav za navodnjavanje čist i da nema blokada. Crijeva i kap po kap sustavi se mogu nakupiti algama i solima, pa ih je potrebno povremeno očistiti blagom otopinom kiselina kao što je ocat.

Planiranje za narednu sezonu

Nakon temeljitog čišćenja i pripreme, možete početi s planiranjem za narednu sezonu:

  • Razmotrite rotaciju kultura kako biste smanjili rizik od bolesti i štetnika specifičnih za određene biljke.
  • Pripremite kvalitetne sadnice i sjemena za narednu sezonu. Provjerite jesu li svi materijali spremni za početak nove sezone.

Tek kada završimo sve ove ključne korake, plastenik će biti spreman za narednu fazu. Tada možemo pristupiti oranju i frezanju zemlje. Ovim pristupom osiguravamo da je tlo optimalno pripremljeno i zdravo, bez zaostalih patogena ili štetnika koji bi mogli ugroziti buduće usjeve.

Čišćenje plastenika nakon ljetne sezone proizvodnje povrća zahtijeva vrijeme i trud, ali je ključno za uspješnu narednu sezonu. Pravilno odrađeni prethodno navedeni koraci, pomoći će vam da održite plastenik zdravim i produktivnim. Dobra praksa u održavanju i čišćenju osigurat će bolji prinos i zdravije biljke u budućnosti.


Tagovi

Čišćenje plastenika Dezinfekcija plastenika Priprema sezone Temeljno čišćenje Oranje u plasteniku Sterilizacija tla


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.