Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 02.01.2024. 07:30

Kako riješiti problem kondenzacije plastenika?

Stvaranju kondenzata pogoduju mnogi faktori, a suvišna vlaga može pogodovati razvoju biljnih bolesti i potpunom uništenju usjeva. Što poduzeti?

Foto: Depositphotos/mulevich
  • 1.183
  • 68
  • 0

Veliki problem u plasteničkoj proizvodnji je stvaranje kondenzata i pojava viška vlage. Ne treba je podcjenjivati, jer može uzrokovati veliku štetu. Zbog povećane količine vode zemljište postaje prevlažno, sjetvu i sadnju nije moguće obaviti, posađene biljke su pod pritiskom pojave raznih bolesti, pogotovo truleži i plijesni, propada folija, armatura i svi uređaji.

Što je izaziva?

Do kondenzacije dolazi uslijed isparavanja iz tla i biljaka, a kapljice se nakupljaju na foliji s unutrašnje strane, armaturi i polako kapaju na zemlju čime se kruženje vode nastavlja. Proces je pod utjecajem razlike temperature zraka unutar plastenika i vanjske sredine. Topla para se diže u visinu i u kontaktu s hladnom površinom dolazi do kondenzacije, pretvara se u kapljice.

Slaba ventilacija ili potpuno zatvoren plastenik su jedan od preduvjeta ove pojave. Pogoduje joj zalijevanje u najtoplijem dijelu dana, kao i prevelike količine vode.

Štetne posljedice

Javlja se smanjena transparentnost površine, odnosno dolazi do slabije razmjene topline. Unutrašnjost plastenika je slabije osvijetljena. Povećana vlaga pogoduje razvoju uzročnika biljnih bolesti. Zelena salata, rajčica i krastavci su naročito osjetljivi na ovakve uvjete.

Dodatni problem je što izaziva koroziju na metalnoj armaturi i dijelovima. Velike kapi mogu izazvati požare i kvarenje električnih uređaja.

Spriječiti i ukloniti kondenzat

Prije svega neophodno je provjetravanje i dobar sustav ventilacije koji će omogućiti izlazak unutrašnjeg zraka zasićenog vodenom parom i ulazak svježeg zraka bez opasnosti za kulture koje uzgajamo.

Sustavi za grijanje održavaju optimalnu temperaturu, a postoje razni načini zagrijavanja i izvora topline. Bez vode nema ni rasta biljaka, a zbog toga veliku pažnju treba posvetiti sustavu za zalijevanje. Najbolje je zalijevanje obaviti u jutarnjim satima. Ne preporučuje se tijekom podneva kada je dan topao ili navečer kada vanjska temperatura pada.

10 zlatnih pravila održavanja proizvodnje u zimskom razdoblju

Danas postoji izbor velikog broja antikondenzirajućih, antidrop folija ili se postavljaju namjenske duple folije. Veliki je izbor sredstava za suzbijanje kondenzacije u zatvorenim prostorima. Oni se ne koriste kad imamo antikondenzirajuće folije. Primjenjuju se pomoću prskalica odmah nakon što se otope ili razblaže u vodi.


Tagovi

Plastenička proizvodnja Kondenzacija Kondenzat Velika vlažnost u plasteniku Antidrop folija Provjetravanje plastenika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.