Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje kupusa
  • 21.08.2023. 07:30

Kako sačuvati kupus svježim tijekom zime?

U zimskim mjesecima možemo uživati u svježim glavicama pod uvjetom da ispoštujemo neke zahtjeve. One mogu zadržati kvalitetu i do 10 mjeseci

Foto: Depositphotos/warant
  • 8.322
  • 423
  • 0

Kupus je izuzetno cijenjena namirnica u gastronomiji, a njegovu vrijednost je prepoznala i narodna medicina. Odlikuje se bogatim sadržajem vitamina C koji se ne uništava umjerenom termičkom obradom. Pored toga sadrži i vitamine P, K, B3, D i druge, folnu kiselinu kao i mnoge minerale, a posebno se ističe kalcij

Iscijeđen sok ima skoro neutralnu reakciju i vrlo je koristan za ljude koji pate od kiseline u želucu, čira na želucu i dvanaestercu, gastritisa i drugih želučanih bolesti. Odlikuje se baktericidnim i fungicidnim djelovanjem. Za ispoljavanje ljekovitosti birajte uzgojen na ekološki način.

Svjež kupus i zimi

U zimskim mjesecima možemo uživati u svježim glavicama pod uvjetom da ispoštujemo neke zahtjeve. One mogu zadržati kvalitetu i do 10 mjeseci.

Veliki utjecaj će imati izbor sorte, njena namjena i dužina vegetacije. Za čuvanje odaberite srednjekasne i kasne sorte te hibride koji imaju dug period vegetacije. Njihova berba, odnosno rezanje, se obavlja tijekom jeseni i rane zime. Rane i srednje rane sorte, koje najčešće beremo ljeti, mogu se čuvati samo kratko vremensko razdoblje. Obratite pažnju na termin berbe.

Kada su glavice kupusa spremne za berbu?

Prilikom rezanja ostavite nekoliko pokrovnih listova oko glavice da je štite. Dršku treba odrezati na 3 cm. Posao obavite po suhom danu, ali pričekajte da dnevna temperatura padne između 3 do 8ºC.

Temperatura i vlažnost u skladištu

Bez obzira na koji način ga budete čuvali, optimalni uvjeti skladištenja su temperatura između -1 i 2ºC i vlažnost zraka od 85 do 95 posto. Redovno obavljajte ventilaciju prostora i preglede kako bi uklonili one koje pokazuju znakove početka truljenja.

U kućanstvima se najčešće čuva u podrumima. Izbjegavajte u istom prostoru pored kupusa držati jabuke, jer negativno djeluju na njegovu kvalitetu i okus.

Obično se slažu u drvene gajbe. Međutim, za dugotrajno čuvanje tijekom nekoliko mjeseci najbolje da se glavice ne dodiruju, odnosno da su međusobno udaljene 10 cm. Tada koristimo plitke drvene gajbe ispunjene pijeskom u sloju od 10 cm. Stabljike zabodemo u pijesak. Drugi način je da svaku glavicu zamotamo u papir.


Tagovi

Skladištenje kupusa Čuvanje kupusa Kupus u podrumu Svježi kupus Kupus u pijesku Kupus u papiru


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.