Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje krumpira
  • 25.08.2021. 09:00

Kako spriječiti pojavu crnih gomolja krumpira?

Često ćemo prilikom rezanja gomolja otkriti da je unutrašnjost crna. Ovu pojavu mogu izazvati različiti uzroci, a većinu možemo spriječiti.

Foto: Depositphotos/kbolbik
  • 620
  • 333
  • 0

Krumpir je vrsta povrća koju možemo pronaći u skoro svakom vrtu. U ovom razdoblju vade se njegovi gomolji koje ćemo čuvati tijekom zime. Vrlo često se na uskladištenom krumpiru javljaju bolesti koje mogu dovesti do njegovog propadanja. Oboljeli gomolji mogu dospjeti a polja u skladišta ili se bolest može pojaviti na onima koje smo već spremili. Najčešće nalazimo po izgledu dobre, zdrave, ali tek kada ih počnemo sjeći otkrijemo da je njihova unutrašnjost crna, tamna.

Uzroci suhe truleži

Suha trulež krumpira je gljivična bolest koju izazivaju gljivice iz roda Fusarium, a osim gljivica do ove pojave mogu dovesti i drugi uzroci. Ovo najznačajnije oboljenje uskladištenog krumpira izaziva velike štete i može ga u potpunosti upropastiti.

Osim zaraze, razlozi su i neuravnotežen sastav tla, pogrešno gnojivo, nedostatak vlage u zemljištu, vremenske prilike tijekom uzgoja i vađenja, postupak s gomoljima tijekom vađenja i skladištenja, ali i uvjeti skladištenja.

Zaraze gljivicama Fusarium spp. dolazi prilikom vađenja iz zemlje, sortiranja ili transporta. Svako oštećenje na površini gomolja predstavlja otvorena vrata za ulazak gljivice.

"Krivac" su i dušična gnojiva

Neuravnotežen sastav zemljišta i greške prilikom prihrane biljaka mogu izazvati ovu pojavu. Veliki broj vrtlara u želji da dobije visok prinos i krupne gomolje pribjegava dušičnim gnojivima - mineralnim i prirodnim. Ona stimuliraju brzi rast nadzemne mase i daju krupne gomolje. Međutim, upravo je u tome problem. Velika količina dušika dovodi do bržeg propadanja uskladištenog krumpira.

Zbog toga ga u vegetaciji ne treba pretjerano prihranjivati dušičnim gnojivima. Treba biti obazriv i kada su u pitanju prirodna. Stajsko i kokošje, biljna gnojiva, od koprive, zelena biljna masa i razna druga su bogata dušikom. Često se u kombinaciji s njihovom pretjeranom upotrebom zaboravi na ona bogata kalijem. Ova je kultura veliki potrošač kalija, a upravo o njemu ovisi kvaliteta, dozrijevanje i mogućnost čuvanja.

Nedostatak vlage u tlu tijekom vegetacije je još jedan razlog. Ako sušni period dugo potraje, gomolji ostaju nerazvijeni, isušuju se. Višak vlage tijekom vegetacije sprječava korijen u razmjeni plinova. Dolazi do truleži i propadanja korijena i gomolja.

Vremenski uvjeti imaju veliki utjecaj na rast i razvoj. Krumpir je biljna vrsta kojoj odgovaraju umjerena temperatura i vlažnost. Visoka temperatura zaustavlja rast gomolja i izaziva njihovo pregrijavanje. Niže temperature usporavaju usvajanje hranjivih tvari.

Pazite kod vađenja

Prilikom vađenja, manipulacije s njima, čišćenja, sortiranja i skladištenja možemo djelovati na pojavu crne unutrašnjosti. Veoma je važno pravilno odrediti moment vađenja. Vađenje nezrelih, kao i prekasno vađenje mogu dovesti do gubitaka. Određivanje optimalnog momenta berbe smanjuje ovu pojavu za 25 posto.

Također, prilikom vađenja, sortiranja i transporta treba smanjiti mogućnost oštećenja. Gomolje ne bacati i ne udarati, jer na tim mjestima može doći do oštećenja. Ne čuvati ga u debelom sloju. Na onaj u donjem se vrši veliki pritisak i podložniji je propadanju.

I skladištenje u neadekvatnim uvjetima, posebno kada su u pitanju temperatura i vlažnost, rezultirat će pojavom ovog crnila.


Tagovi

Skladištenje krompira Vađenje krompira Suva trulež Trulež krompira Zašto Kako Crni krompir


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja