Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba salate
  • 29.12.2023. 10:30

Kako spriječiti propadanje korijena salate nakon rezanja?

Rezanje i pakiranje salate planira se za desetak dana, točnije za oko nepuna dva mjeseca od presađivanja.

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 926
  • 53
  • 0

Salata u plasteniku uskoro će biti spremna za berbu. I dalje je obavezno provjetravanje plastenika neovisno od dnevnih i noćnih temperatura, a sama dužina ovisi od trenutne temperature. Najjednostavnije rečeno, kada je niža provjetravanje je kraće, i obrnuto.

Zaštita salate u ovom razdoblju, kako navodi Živko Šašić, savjetodavac u PSSRS, je bazirana na zaštiti protiv plamenjače i truleži. Povoljni uvjeti za razvoj plamenjače su visoka relativna vlažnost zraka i visoka vlažnost tla, kao i niske temperature.

"Prvi simptomi se pojavljuju kako je infekcija već počela, tako da treba vršiti preventivna tretiranja prema planu tretiranja i kada se ostvare povoljni uvjeti za razvoj infekcije", ističe Šašić, dodavši da isto tako da je provjetravanjem potrebno maksimalno smanjiti vlaženje lista. Istovremeno će se smanjiti mogućnosti stvaranja povoljnih uvjeta za razvoj infekcije.

Vodotopiva NPK gnojiva

U ovoj fazi razvoja tretiranje salate vršiti fungicidima s malom karencom. Protiv plamenjače salatu tretirati fungicidima na bazi: metalaksila, fosetila i drugih ovisno od dostupnosti pesticida. Tretiranje salate protiv truleži vrši se fungicidima na bazi: ciprodinil, piraklostrobin i drugi.

(Foto:Depositphotos/Pixinooo)

Gnojidba salate u ovoj fazi obavlja se vodotopivim NPK gnojivima formulacije 1:2:3 ili 1:2:4 u količini do 60 kg/ha/fenofazi i kalcijevim nitratom u količini do 20 kg/ha/fenofazi.

"Za smanjenje stresnih uvjeta izvršiti prihranu aminokiselinama u količini do 0,30%. Prihranu i navodnjavanje obavljati u toplim i sunčanim danima i paziti na vlažnost tla, a norme i intervale navodnjavanja prilagoditi fazi razvoja biljke i trenutnim vremenskim uvjetima", podsjeća stručnjak.

Premazati jabučnom ili limunskom kiselinom

Rezanje i pakiranje salate planira se za desetak dana, točnije za oko nepuna dva mjeseca od presađivanja. Uzorkovanje i vaganje biljaka je važno jer na taj način možemo vidjeti prirast biljke i efekte primijenjene formulacije gnojiva.

"Salata se reže oštrim nožem odmah uz malč foliju i vrši se odstranjivanje prvih listova, ako je to potrebno. Pakira se u kartonske kutije pravilno složena s korijenom okrenutim prema gore ako se ne vrši zamotavanje salate", navodi Šašić.

Razlog ovakvog slaganje je, kako pojašnjava, da prašina i prljavština ne dospije između listova. Korijen salate je jako osjetljiv i već poslije par sati počinje crnjeti i propadati, a da bi se ovo spriječilo korijen premazati jabučnom ili limunskom kiselinom.


Tagovi

Proizvodnja salate Zaštita salate Berba salate Pakiranje salate Provjetravanje plastenika Vodotopiva gnojiva


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.