Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnik kupusnjača
  • 13.09.2023. 12:00

Kako spriječiti štete od kupusne sovice?

U najvećem broju nalaze se od druge polovice lipnja do kraja rujna

Foto: Martina Pavlović (ilustracija)
  • 7.114
  • 351
  • 0

Gusjenice kupusne sovice (Mamestra brassicae) hrane se grižući lišće, tako što u početku prave male rupice na listovima, a kasnije se ubušuju u kupus, praveći hodnike. Veliki problem pravi i njihov izmet, zbog čega listovi trunu i nastaje njihovo trajno oštećenje.

Tragovi koji ostaju djeluju kao da list ima ožegotine od sunca, ali uz prisustvo rupa koje znače prisutnost ovog štetnika. Povećana vlažnost, navodnjavanje povrća i gusta kupusišta koja zadržavaju vlagu, kao i intenzivna ishrana dušičnim gnojivima pogoduju razvoju ovog kukca. 

U najvećem broju nalaze se od druge polovice lipnja do kraja rujna. Ovaj štetnik napada najviše kupus i kupusnjače općenito, ali pravi štete i na drugim poljoprivrednim kulturama kao što su salata, špinat, šećerna repa, paprika, rajčica i drugo. Ukoliko se javi masovna pojava cjelokupna lisna masa uzgajanih biljaka može biti uništena.

Prvo grize listove (foto: Galenika Fitofarmacija)

Leptir je sivosmeđ, s poprečnim tamnim i svijetlim linijama na prvom paru krila. Dužine tijela oko 20 mm. Mlade gusjenice su zelene, dok su odrasle sivosmeđe, duge do 40 - 45 mm. Javljaju se u proljeće, a u najvećoj mjeri se roje krajem svibnja i poćetkom lipnja. Gusjenice prve generacije najčešće napadaju krajem lipnja i početkom srpnja, a druge generacije krajem kolovoza i u prvoj dekadi rujna. Opasnije su one druge generacije, koje često izazivaju "golobrst".

Sustav zaštite

Pojava kupusne sovice se ograničava dubokom obradom tla. Kemijsko suzbijanje se izvodi dok su gusjenice mlađe (20 - 25 mm) - prije ubušivanja u glavicu. Kritičan broj za kupus i šećernu repu je jedna po biljci.

Značajnom smanjenju gusjenica i kukuljica može doprinijeti ljetno duboko ili jesensko oranje izvedeno nakon uzgoja šećerne repe i kupusa. Kemijsko tretiranje se primjenjuje i najbolji rezultati suzbijanja se postižu kada dominiraju mlađi stadiji gusjenica. Primjena insekticida se najčešće obavlja u drugoj polovici kolovoza i početkom rujna. Primjenjuju se preparati na bazi aktivne tvar cipermetrina, deltametrina, bifentrina i drugih. Ukoliko se zabilježi jače prisustvo ovog štetnika preporučuje se primjena i novijih registriranih insekticida na bazi acetamiprida 0,2-0,4 kg/ha (karenca 14 dana) ili klorantraniliprola u količini 0,14-0,2 l/ha (karenca sedam dana).


Tagovi

Kupusna sovica Duboka obrada zemljišta Insekticidi Golobrst Štetnici kupusnjača


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.