Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krumpira
  • 19.01.2024. 07:30

Koja je optimalna temperatura tla za sadnju krumpira?

Naklijavanjem gomolja ubrzava se proces nicanja. Za sjetvu pričekajte da se zemlja ugrije i pazite na dubinu.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 6.572
  • 410
  • 0

Sezona sadnje krumpira je pred nama, a priprema gomolja ima veliki utjecaj na krajnji prinos. Za ujednačeno nicanje potrebno je da su ujednačene veličine i dobro pripremljeno zemljište.

Kako bi se proces nicanja ubrzao, obavlja se naklijavanje, a za tu namjenu najbolje je uzeti gomolje promjera 4 do 5 cm. Postupak se primjenjuje za ranu proizvodnju.

Treba toplinu i vlagu

Kako bi razvile klice, potrebno je da im osiguramo uvjete. Stavljamo ih u jednom sloju u drvene plitke sanduke koje slažemo u visinu. Optimalna temperatura za naklijavanje je od 12 do 15ºC. Na početku procesa nije neophodna svjetlost, dok se pupovi (okca) ne aktiviraju i klice počnu rasti. Kako bi one bile kratke i jake, u nastavku procesa neophodna je dobra osvijetljenost. Pri slabom svijetlu klice se izdužuju, postaju tanke, etiolirane, krhke.

Dva načina naklijavanja gomolja krumpira

Za njihov nesmetan razvoj potrebno je osigurati vlažnost zraka. U slučaju da ne postoji uređaj koji regulira vlagu u zraku jednostavniji način je da se tretiraju običnom prskalicom nekoliko puta. Cijeli proces traje oko pet tjedana i skraćuje razdoblje od sjetve do nicanja za dva tjedna.

Pričekajte da se zemlja zagrije

Glavni faktor koji određuje termin sadnje je temperatura zemljišta. Optimalna je oko 7ºC. Naklijale gomolje s razvijenim klicama mogu se saditi kada je temperatura za 1 do 2ºC niže.

Ne treba žuriti sa sadnjom, jer će hladno i vlažno tlo nepovoljno djelovati. Razdoblje nicanja se produžava, nicanje je neujednačeno, dolazi do pojave raznih bolesti, posebno truljenja, biljke su podložnije napadu uzročnika bolesti.

Bolesti krumpira: Zašto je važno koristiti provjereni sjemenski materijal?

Nije dobra ni kasna sjetva. Ljetne temperture zemljišta su visoke, a oni prestaju rasti kad se poveća na 28ºC i više. Tako se skraćuje razdoblje razvoja i rasta, što rezultira smanjenim prinosom.

Optimalna dubina sadnje

Na koju ćemo dubinu saditi, ovisi o krupnoći krumpira, kvalitetii tla i predsjetvenoj obradi. Veća dubina je za one krupnije i pjeskovita zemljišta, dok se sitnije na težim tlima sade pliće. Optimalna dubina sadnje se kreće od 5 do 10 cm.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Proljetna sadnja Temperatura za sadnju Krumpir Sadnja krumpira Naklijavanje krumpira Naklijavanje gomolja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled