Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikropovrće
  • 19.12.2023. 07:30

Koje se vrste mogu uzgajati kao mikrobilje? Tri su najpopularnije

Za uzgajanje se koriste različite vrste bilja, od žitarica, povrća, do začinskog, ljekovitog i divljeg. Svaka vrsta ima svoje zahtjeve i različite nutritivne vrijednosti

Foto: Depositphotos/alexzrv0521
  • 1.345
  • 78
  • 0

Prednost mikrobilja je što ga možemo proizvoditi tijekom cijele godine na malom prostoru. Neke vrste je lako uzgajati, jer ne traže specifične uvjete. Potražnja na tržištu postoji, a proizvodi su visokoprihodni. Koriste se najčešće u svježem stanju, za salate, priloge, u sendvičima, juhama i sl. 

Što je mikrobilje? 

Riječ je o mladom povrću koje naraste 2,5 do 8 cm. Iako ih neki mijenjaju sa klicama, vrlo su različiti. Klica se jede cijela, a mikrobilje se reže iznad razine tla i jedu se samo stabljike i listovi. Klice sadrže mnogo manje hranjivih tvari i vlakana od mikrobilja, ali i ciklus rasta koji traje oko jedan tjedan dok mikrobilju treba do tri tjedna da naraste. 

Također, nisu isto što i baby bilje, vrlo mladi listovi koji se beru 5 do 9 tjedana nakon sjetve. 

Imaju vrlo koncentrirani okus, ali i hranjive tvari po nekoliko puta više od svojih starijih verzija.

8 porodica uzgoja

Za uzgajanje se koriste različite vrste bilja, od žitarica, povrća, do začinskog, ljekovitog i divljeg. Svaka vrsta ima svoje zahtjeve i različite nutritivne vrijednosti. U ove svrhe se mogu uzgajati: pšenica, zob, ječam, riža, lucerna, slanutak, grašak, rotkvica, kupus, kelj, cvjetača, brokula, blitva, špinat, tušt, gorušica, piskavica, leća, slanutak, kvinoja, bosiljak, korijander, kim, lukovi, suncokret, dinja, krastavac i mnoge druge vrste.

Kategoriziraju ih prema porodicama kojima pripadaju, a dijeli ih se uglavnom na njih osam: 

  1. Amaranthaceae: amarant, cikla, blitva, kvinoja i špinat;
  2. Amaryllidaceae: vlasac, češnjak, poriluk i luk.
  3. Apiaceae: mrkva, celer, kopar i komorač.
  4. Asteraceae: cikorija, endivija, zelena salata i radič.
  5. Brassicaceae: rikula, brokula, kupus, cvjetača, rotkvica i potočarka.
  6. Cucurbitaceae: krastavci, dinje i tikve.
  7. Lamiaceae: biljke poput metvice, bosiljka, ružmarina, kadulje i origana.
  8. Poaceae: trave i žitarice poput ječma, kukuruza, riže, zobi i pšenične trave. Također i mahunarke uključujući grah, grašak, slanutak i leću.
Koncentriranog okusa i hranjivosti (Foto: Depositphotos/ambrozinio)

Izuzetno cijenjeno mikropovrće je od kupusnjača, njihove mješavine ili sa drugim vrstama. Zbog svog specifičnog izgleda i nutritivnih vrijednosti na prva tri mjesta su rotkvica, gorušica i kelj. One obiluju različitim sortama i hibridima koji se razlikuju po obliku listova, boji i okusu. Uzgajaju se na sličan način.

Tri najtraženije vrste

Rotkvice vrlo brzo klijaju i rastu. Mogu se brati već deset dana poslije nicanja. Tada su formirale prvi pravi list. Mlade biljke imaju specifičan, oštar okus. Mogu se uzgajati samostalno ili u kombinaciji. Još jedna je prednost njihov koloritet. U ovisnosti od sorte mlade biljke mogu biti potpuno zelene, ljubičasto crvene stabljike i zelenih listova ili potpuno obojene. 

Mlade biljke gorušice se odlikuju jedinstvenim izgledom, listovi su naborani. Imaju blagozačinjen, slatkast okus. Za berbu dospijevaju poslije 10 do 15 dana. Na tržištu postoji potražnja biljčica na kojima se tek počeo razvijati prvi pravi list, ali i za onima na kojima se prvi list u potpunosti razvio.

Razne vrste kelja su na trećem mjestu, a najtraženiji je ljubičasti jer izgleda vrlo atraktivno. Kao mikropovrće ima veoma nježnu strukturu. Za berbu dospijeva starosti 10 do 14 dana od nicanja. Veoma često se koristi za salate ili se dodaje na kraju pripreme raznim kuhanim jelima.


Tagovi

Mikropovrće Mikrobilje Mikro rotkvice Mikro gorušica Mikro kelj Hranjive vrijednosti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.