Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 16.06.2023. 10:30

Koje su bitne stavke u plasteničkoj proizvodnji paprike?

Pinciranje paprike je najznačajnija mjera za reguliranje porasta. Poslije obavljene sadnje biljke slobodno rastu do prvog mjesta grananja. Na tom mjestu ostavljaju se dvije grane, tako da se biljka formira na dva stabla.

Foto: Depositphoto/hansenn
  • 4.417
  • 243
  • 0

Sadnja paprike (Capsicum annuum L.) obavlja se u dvoredne trake 50 - 60 x 40 + 70 cm. Prilikom sadnje obratite pažnju na dubinu, a sadi se jedan do dva centimetra dublje nego što su biljke bile u posudama.

Vezanje i prihrana

Nakon sadnje biljke se zalijevaju dva puta u dva dana s 10 - 12 L/m2 vode, kako bi se sastavila vlaga u TLU ispod folije. Naredno zalijevanje obavlja se 10 - 12 dana uz prvu prihranu kristalonom 12:36:12+MgO+mikroelementi. Budući da paprika dosta sporo raste ima dovoljno vremena da se postavi žičana armatura iznad svakog reda na visini dva do tri metra.

Vezanje biljaka obavlja se kada se formira uzgojni oblik s dva vrha, odnosno stabla. U fazi vegetativnog rasta, 15 dana nakon prvog obavlja se drugo prihranjivanje i to kristalonom 19:19:19 ili 20:20:20. Treće prihranjivanje se obavlja nakon 10 dana istim gnojivom. Do faze plodonošenja biljke se zalijevaju svakih pet do šest dana, a u fazi plodonošenja svakih tri do četiri dana s 10 - 12 L/mvode. Pored zalijevanja i prihrane, biljke se redovno pinciraju, obavijaju oko špage, ventiliraju i štite od bolesti i štetnika. U fazi plodonošenja prihrana se obavlja svakih sedam dana gnojivom 16:18:32+mikroelementi.

Vezanje biljaka obavlja se kada se formira uzgojni oblik s dva vrha (Foto: Bigstock/Dan Grytsku)

Pinciranje je najznačajnija mjera za reguliranje porasta. Poslije obavljene sadnje biljke slobodno rastu do prvog mjesta grananja. Na tom mjestu ostavljaju se dvije grane, tako da se biljka formira na dva stabla. Dalje, na svakom sljedećem koljencu (nodusu) ostavljamo po jednu granu, a drugu uklanjamo orezivanjem. Time se dobije izgled biljke u obliku slova "V". Za svaku od bočnih grana treba postaviti poseban oslonac (konop), koji se fiksira posebno za noseću konstrukciju i ne postoji mogućnost njihovog popuštanja. Pri uzgoju paprike uz sustav "kap po kap", uz gnojidbu, moguć je i uzgoj i bez orezivanja.

Važnost provjetravanja

Za uzgoj paprike temperatura se u plasteniku danju treba kretati oko 22°C, a noću oko 20°C. Na temperaturi od 15°C paprika zaustavlja rast, a na 10°C plodovi dobivaju ljubičaste fleke. Tijekom sunčanih dana, a posebno ljeti, provjetravanje plastenika mora biti pojačano. U plastičnim tunelima se početkom ljeta skida plastična folija i ponovo stavlja na noseću konstrukciju početkom rujna. Redovnim provjetravanjem održava se niža vlažnost zraka (oko 70 posto), što pogoduje paprici.

Berba se obavlja svakih četiri do sedam dana. Berba ljutih paprika počinje približno 40 dana od sadnje, dok babura za 50- ak dana. Plodovi su pogodni za berbu kada dostignu oblik, krupnoću i masu karakterističnu za sortu, kao i odgovarajuću čvrstinu mesa ploda. Beru se oni zreli s peteljkama i pakiraju u kartonsku ambalažu, kako bi se izbjegla oštećenja.

Prinos je od 100 do 200 t/ha. Čuvanje je do 20 dana, na temperaturi od 0 do 50°C i vlazi zraka 95 do 98%. Paprika ne smije biti oštećena.        


Tagovi

Sadnja paprike Pinciranje paprike Provjetravanje plastenika Gnojidba i prihrana Berba Vezanje paprike


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.