Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukci na rajčici
  • 19.07.2023. 07:30

Koji su najčešći štetnici rajčice?

Potrebno je poznavati štetnike kako bi mogli poduzeti preventivne mjere, prepoznati prve znakove njihovog prisustva i provesti suzbijanje i zaštitu usjeva

Foto: Maja Celing Celić
  • 3.758
  • 195
  • 0

Uzgoj rajčice u plasteniku i na otvorenom nosi svoje rizike. Pored bolesti i korova, veliki problem mogu biti razni štetnici koje svojim načinom života i ishranom umanjuju prinos i kvalitetu plodova. U nekim slučajevima šteta može biti potpuna, naročito ako su napadnute mlade biljke.

Potrebno je poznavati štetnike kako bi mogli poduzeti preventivne mjere, prepoznati prve znakove njihovog prisustva i provesti suzbijanje i zaštitu usjeva. Najčešći su insekti koje možemo naći na svim biljnim organima u različitim fazama razvoja, od jaja do odraslih jedinki.

Lisne uši

Najčešće se pojavljuju lisne uši. Postoje mnogobrojne vrste, a svima je zajedničko da su to sitni kukci koji sišu biljne sokove. Osim rajčice, napadaju skoro sve biljne vrste. Javljaju se u proljeće, ali u jesen kada je dovoljno toplo, vlažno i dok su biljke sočne. Nalazimo ih na mladim listovima i vegetativnim vrhovima koji imaju sočno i nježno tkivo. Mogu ih donijeti mravi, jer se hrane mednom rosom koju ispuštaju. Upravo medna rosa doprinosi naseljavanju gljivice čađavice. Problem je veći kada znamo da prenose viruse koji izazivaju biljne bolesti.

Bijele mušice

Jedan štetnik je čest u plastenicima. Radi se o bijeloj ili leptirastoj uši koja siše sokove, ali doprinosi širenju i pojavi biljnih bolesti. Kolonije se nalaze na donjoj strani listova te izazivaju žutilo.

Ima mnogo generacija i zbog toga ih je potrebno što prije suzbiti.

Grinje

Tijekom ljeta na rajčicu pronalazimo grinje na donjoj strani listova. Većini vrsta odgovara suho i toplo vrijeme. Zbog malih dimenzija teško ih je otkriti. Populacija brzo povećava brojnost, što znači da moramo što prije obaviti tretiranje.

Grinje su vrlo sitne ((Foto: Depositphotos/jopstock)

Tripsi

Oštećenja na rajčici su vidljiva kao svijetle, srebrne točkice. Tkivo lista i ploda zahvaća nekroza. Osim što umanjuju rast, razvoj, prinos, tripsi su prijenosnici bolesti.

Žičnjaci, rovci, ličinke hruštova... 

Među zemljišnim štetnicima predvode nematode, žičnjaci, rovci i ličinke hruštova (svibanjskih buba). Kako je rajčica kultura koja se redovno zalijeva tlo je rahlo, što odgovara ovim štetnicima. Vrlo su proždrljive, jedu korijen, i na kraju dovode do zaustavljanja rasta i razvoja biljaka, a ponekad i do njihovog potpunog propadanja.

Rovac posebno voli mlade biljke (Foto: Depositphotos/UrosPoteko)

Smrdljivi martin

Posljednjih godina na pojedinim područjima velike štete prave smrdljive koje sišu sokove. Najupečatljiviji simptomi su na plodovima rajčice gdje se oko mjesta uboda razvija obezbojenost. Plod postaje šaren, deformiran i neukusan.

Stjenice ne podnose začine, otjerajte ih mentom, cimetom i češnjakom

Ne treba zaboraviti ni moljca rajčice Tutu absolutu koji posljednjih godina zahvata sve veće površine. Pripada unesenim vrstama. Napada stabljiku, list i plod.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Lisne uši Trips Grinje Smrdljivi martin Žičnjaci Rovci Bijele mušice Rajčica Štetnici rajčice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.