Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 04.08.2014. 18:00

Koprivina grinja - mali štetnik, a velike štete!

Koprivina grinja (pauk) je štetnik koji u ljetnom periodu godine napravi veliku štetu na brojnim povrtnim kulturama uključujući rajčicu, patlidžan, krastavac, grah, lubenicu i dinju.

Foto: www.depositphotos.com, vladteodor
  • 2.609
  • 56
  • 0

Koprivina grinja (pauk) je štetnik koji u ljetnom periodu godine napravi veliku štetu na brojnim povrtnim kulturama uključujući rajčicu, patlidžan, krastavac, grah, lubenicu i dinju.

Koprivina grinja

Štetnik je vrlo malen, dug svega 1 mm radi čega se teško vidi bez lupe. Prve štete se primjećuju na gornjoj strani najstarijeg lišća u obliku točkica bjelkasto - srebrnkaste boje. Kako se napad pojačava, točkice se spajaju, a list postaje mramoran i na kraju se osuši. Grinja sa lišća prelazi na plodove koje također oštećuje. Štetnik se vrlo brzo razmnožava i ima veliki broj generacija tijekom vegetacije pa ga treba suzbiti na vrijeme.

Vertimec - najbolje riješenje za grinje i tripse

Koprivinu grinju treba redovito pratiti na starijim listovima (s donje strane) uz pomoć lupe.

Šteta na plodu rajčice

U zaštitu se kreće kad se primijete 2-3 pauka po listu, prije nego što list promjeni boju. Za suzbijanje ove grinje najbolji izbor je pripravak Vertimec koji je vodeći akaricid u zaštiti povrća i voća. Osim akaricidnog djelovanja na grinje, posjeduje insekticidna svojstva jer suzbija tripse i minere. Vertimec posjeduje izrazitu osobinu brzog usvajanja u list, nakon čega se translaminarno premješta na drugu stranu lista.

Šteta na listu

Prskanje treba obaviti u ranim večernjim satima, nakon zalaska sunca ili tijekom oblačnog dana zbog fotolabilnosti djelatne tvari. Za uspješno suzbijanje grinja treba dobro "okupati" biljke i obavezno dodati silikonski okvašivač ETALFIX PRO. Karenca za Vertimec u plodovitom povrću je 3-7 dana.

Foto: www.depositphotos.com, vladteodor95


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Syngenta Agro Koprivina grinja Štetnik na povrću Rajčica Šteta na plodu Šteta na listu Lupa Simptomi zaraze Vertimec Suzbijanje Akaricid Mineri Trips Prskanje štetnika Etalfix Pro


Partner