Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba paprike
  • 25.07.2024. 10:30
  • Virovitičko-podravska, Sopje

Krenula berba paprike na slavonskim poljima: Urod obećava, a cijena?

Ovih je dana krenula berba paprike u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje se ona najviše i uzgaja. Na 0,3 hekara površine obitelj Mikić uzgaja dvije sorte, blagi feferon i, takozvanu, "paradajz" papriku

Foto: Karolina Rastija
  • 131
  • 0
  • 0

Prošli je tjedan krenula berba paprike. Od sadnje do početka berbe tehnološki zrelih plodova najčešće je potrebno između 60 i 80 dana, što znači da berba iz uzgoja na otvorenom u kontinentalnom dijelu Hrvatske počinje oko polovice srpnja, a može potrajati do ranih jesenskih mrazeva.

Bere se ovih dana i na polju obitelji Mikić iz Sopja u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje se ona najviše i uzgaja. Na 0,3 hekara površine uzgajaju dvije sorte, blagi feferon i, takozvanu, "paradajz" papriku.

"Kod feferona se podbire tako da ostali plodovi mogu doći do prave veličine", ističe agronom i uzgajivač Zlatko Mikić koji dodaje da je s prvim podbiranjem na 0,15 hektara prinos bio oko 600 kilograma.

Vrijeme bilo pogodno za rast i razvoj

Pojašnjava kako je zbog toplog proljeća nicanje sjemena bilo odlično. Presadnice su održavali zdravima gnojenjem starterima i preventivnom upotrebom fungicida. Nakon njihovog presađivanja oko 10. do 15. svibnja krenuli su s navodnjavanjem kako bi smanjili stres kod ukorjenjivanja. Nakon što se biljka "primila", ponovno su primijenili zaštitno sredstvo protiv bolesti i štetnika.

"Vrijeme je do berbe bilo povoljno i nije bilo nekih oboljenja", rekao je. Počeli su i s berbom paradajz paprike no još je rano, kaže, govoriti o prinosima.

Zalijevam, a krastavci gorki, paprika zakržljala, rajčica ne dozrijeva - što se događa?

Berba se, savjetuju stručnjaci, obavlja dok je vrijeme suho i sunčano, jer bi vlažni plodovi pobrani nakon kiše ili jače rose mogli trunuti tijekom čuvanja. Treba je brati pažljivo, jer su grane vrlo krhke i lako se lome. Plodovi se beru ručno otkidanjem ili bolje, rezanjem oštrim škarama ili nožem, čime se dobivaju kvalitetniji plodovi za tržište.

Ubrani plodovi se pakiraju u mrežaste vreće ili plastične sanduke pazeći da ne dođe do oštećenja pokožice ploda, što može uzrokovati truljenje. Plodovi su tada osjetljivi na gubitak vode, ožegotine od sunca i toplinska oštećenja, pa ne bi smjeli duže biti izloženi suncu.

Cijena se vrti oko jednog eura

Mikić ističe kako je tržišna cijena paradajz paprike trenutno oko 1-1,5 eura po kilogramu, dok je za feferon blagi 1,1 euro po kilogramu. Hoće li ona biti dovoljna za pokriti troškove i, u konačnici, zaradu, tek će vidjeti krajem sezone. Potražnje ima, pogotovo jer se prodaje "od usta do usta", odnosno mještani i kupci iz okolice prepoznali su kvalitetu njihove paprike, uz ostalo povrće koje imaju, pa se ne boje hoće li je imati kome prodati.

Inače, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2023. godini je proizvodnja paprike smanjena za 720 tona u odnosu na godinu ranije, odnosno proizvedeno je ukupno 9.731 tona (uključujući onu za tržište i u povrtnjacima za vlastite potrebe).


Tagovi

Zlatko Mikić Berba paprike Prinos paprike Paradajz paprika Feferonka Blagi feferon Navodnjavanje paprike Prihrana paprike Cijena paprike


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.