Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine povrća
  • 07.09.2024. 09:00

Kukuruzna sovica čini i velike štete na povrću - kako ju suzbiti?

Vrlo je agresivna i proždrljiva i za kratko vrijeme može načiniti velike probleme proizvođačima povrća

Foto: Bojan Kecman
  • 117
  • 17
  • 0

Kukuruzna sovica, Helicoverpa armigera, najviše se javlja tijekom kolovoza, a budući da ima dvije do tri generacije, posljednja koja se javlja kasno u ljeto obično je i najteža za suzbijanje. Ne samo zbog vrućina već i zbog umora proizvođača koji pomisle da su se riješili svih štetnika i polako se pripremaju za kraj sezone i promjenu kultura.

Najveće štete, osim na kukuruzu, čini na paprikama, rajčici, kupusnjačama itd. Vrlo je agresivna i proždrljiva i za kratko vrijeme može načiniti velike probleme proizvođačima povrća. Potrebno je obratiti pažnju na izbor preparata za suzbijanje.

Štetu čini gusjenica

Vrućina joj odgovara, posebno leptiru koji leti na temperaturama oko 25 stupnjeva i polaže jaja, obično na listove.

Gusjenica može dostići veličinu i do 4 - 5 cm

Gusjenice se hrane prvo lišćem, cvjetovima pa zatim prelaze u mesnati dio ploda, bušeći rupe najviše oko čašice ploda.

Kao što je već napomenuto, proždrljiva je i brzo prelazi s jednog u drugi plod, ostavljajući u njemu izmet, a nedugo zatim plod koji ima manje dimenzije, s vanjske strane, napadaju gljivice koje uzrokuju brzo truljenje i propadanje.

Mjere zaštite

Ako se štetnik pojavi u plasteniku teže ga je suzbiti jer mu odgovaraju visoke temperature tijekom dana kada biljke vegetiraju. Nije dobro koristiti ista sredstva. Što se tiče zaštite pesticidima vrlo je ograničen broj insekticida. U prvim mjesecima, nakon sadnje, koriste se preparati na bazi deltametrina, alfa-cipermetrina, acetamiprida, a pred berbu, najbolje bi bilo koristiti insekticide sa kratkom karencom, na bazi klorantraniliprola jer mu je karenca, ovisno od preparata, jedan do tri dana.

Možete koristiti i sirće za salatu

Naravno da postoje i ekološki preparati i to na bazi algi, smeđih i zelenih. Takva sredstva dovode do poremećaja u ishrani, odnosno, gubitka apetita štetnika. Pomažu i začini, od papra, ljute paprike, čilija, cimeta, češnjaka. Pelin je također dobar, listovi kiselog drveta, hajdučke trave, kao i ocat za salatu koje, poput gore navedenih začina nagrizaju meku kožu gusjenice i uništavaju je.

Također je, radi smanjenja napada, dobro da se na ulaznim vratima plastenika, pa i sa strane, postave mreže koje će spriječiti ulazak leptira. Ali, u uvjetima visokih vanjskih temperatura, mreža će dodatno podići temperaturu unutar plastenika pa je potrebno postaviti ventilatore koji će, koliko toliko rashladiti biljke.


Tagovi

Kukuruzna sovica Alge Gusjenice Šteta na povrću Štete na rajčici Štete na paprici


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žurim da prva zaplivam #RuralFoto #životinje