Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 10.08.2023. 07:30

Kukuruzni moljac pravi veliku štetu u plodovima povrća

Poljoprivrednici s terena javljaju da je ove godine puno plodova koje su oštetile gusjenice ovog štetnika.

Foto: Z. Markovinović/savjetodavna.hr
  • 2.343
  • 159
  • 0

Ove godine puno je dojava o pojavi gusjenica kukuruznog moljca Ostrinia nubilalis na plodovima paprike, patlidžana i rajčice, ali i na mahunama. Ova vrsta je polifagna, napada mnogobrojne biljne vrste, a pored navedenih najčešće je možemo pronaći na kukuruzu, kukuruzu šećercu, jabuci, breskvi. Napada i ukrasno bilje, poput krizanteme.

Gusjenice prave štetu

Odrasli kukci su leptiri kod kojih se jasno razlikuju ženke od mužjaka. One su veće, a raspon krila im je između 25 i 30 mm. Imaju karakterističnu obojenost. Svjetlo smeđe su boje s karakterističnom svijetlom linijom na prednjem paru krila. Jaja polaže u hrpice od 15 do 45 komada. Mužjaci su manji, njihov raspon krila je između 20 i 25 mm i nešto su tamniji. Gusjenica je duga do 2,5 cm, prljavo žuta s tamnom prugom. Kukuljica dostiže veličinu do 2 cm, svježa ima žućkastu boju, a zatim postaje smeđa. Pretjerana vlažnost i niske temperature izazivaju njihovo propadanje. Već nakon 10 do 25 dana javljaju se imaga, odrasli leptiri. Tijekom jedne vegetacije razvija dvije do tri generacije.

Prezimljava u stadiju odrasle gusjenice na ostacima stabljike kukuruza. Prve odrasle jedinke se pojavljuju od sredine svibnja. To su noćni leptiri. Ženka može odložiti i do nekoliko stotina jaja, u manjim hrpicama na donjoj strani lista, čiji razvoj traje od tri dana do dva tjedna ovisno o vremenskim uvjetima.

Gusjenice nanose štetu tako što se ubušuju u stabla i plodove. Dovode do loma stabla, polijeganja biljaka, unutrašnjost plodova je ispunjena izmetom. Oštećuju unutrašnjost plodova koje naseljava Erwinia karotovora koja uzrokuje bolest vlažnu trulež, na biljkama kukuruza se razvija fuzarioza. Najveće štete nanosi tijekom srpnja i kolovoza i to na povrću za zimnici, paprici ajvaruši, rajčici i patlidžanu i paprici za kiseljenje.

Spriječiti ubušivanje gusjenica je najefikasnije

Brojnost gusjenica se utvrđuje vizualnim pregledom na 100 listova kukuruza s donje strane. Velika je vjerojatnoća da će njihova brojnost biti veća u zonama uzgoja kukuruza ili gdje je prošle godine bio uzgajan. Najviše se javljaju na sortama srednje grupe zrenja. Njihov prirodni neprijatelj su ptice. Ženka parazitske osice Trichogramma evanescens polaže jaja u jaja moljca. Za efikasno naseljavanje trihograma potrebno je osloboditi 700 do 1000 jedinki/100 m², odnosno u polja pod kukuruzom od 10.000 do 20.000 jedinki/ha.

Nakon žetve kukuruza potrebno je usitniti žetvene ostatke. U proizvodnji povrća s parcele ili iz plastenika uklanjamo biljne ostatke i stavljamo u kompostnu gomilu. Visoke temperature koje se razvijaju u kompostnoj gomili će uništiti prezimljujuće gusjenice.

Poštivati plodored i postavljati feromonske zamke čijim pregledom možemo utvrditi kada je optimalan trenutak za upotrebu sredstava zaštite. U ekološkoj poljoprivredi često se koriste sredstva na bazi neem ulja u razmaku od 10 dana u periodu masovnog leta. Tretiranja su efikasna za stadije jaja i mlade gusjenice koje još nisu prodrle u stabljike i plodove. Za utvrđivanje brojnosti koriste se i svjetlosne zamke. U plastenicima postaviti mreže protiv insekata.


Tagovi

Kukuruzni moljac Ostrinia nubillis Gusjenice u paprici Gusjenice u plodu Gusjenice u rajčici Štetnik paprike


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.