Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mahune
  • 10.07.2013.

Mahune - visokovrijedna namirnica naših vrtova

Nekada je vladalo pravilo da se grah sije kad se počne hodati bosih nogu po zemlji

Foto: R.P.
  • 1.527
  • 112
  • 0

Mahune su jedna od značajnijih povrtnih kultura i to zbog visokog udjela vrijednosti za potrošače i uglavnom dobre cijene za proizvođače. Zbog prisutnosti bjelančevina koje možemo naći i u mesu, mnogi mahune smatraju "mesom iz vrta". Sa oko pet milijuna tona godišnje proizvodnje prednjači Azija, no vrlo su popularne i kod nas, iako su prinosi mali zbog malog udjela intenzivne proizvodnje, dok hrvatski proizvođači kupuju isključivo uvozno sjeme.

Nekada je vladalo pravilo da se grah sije kad se počne hodati bosih nogu po zemlji. Sada su ograničenje zadnji proljetni i prvi jesenski mrazovi, a polovicom srpnja upravo je vrijeme za drugu sjetvu graha i mahunara, koji će izbjeći cvatnju na visokim temperaturama, kada odbacuje cvijet, te uhvatiti prve obilnije kiše u kolovozu.

Visoke koljene mahune manje su osjetljive na vremenske ekstreme, dok su niske prilagođene intenzivnoj proizvodnji. Priprema tla ne mora biti duboka zbog kratkog korijena, ali mora biti fino ujednačena zbog istovremenog nicanja.

Za većinu potrošača mahune su poslastica i mogu se pripremiti kao varivo, salata, zapečene na masnoći ili maslacu, te na mnoge druge načine. No ima i ljudi koji ih od djetinjstva ne podnose, najvjerojatnije zbog prvih iskustava iz „površne“ kuhinje.

Autor: Rajko Polić Foto: R.P.


Tagovi

Mahune Povrtne kulture Uzgoj mahuna


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja