Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 08.08.2023. 07:30

Mali, vodeni edemi na listovima nisu bezazlena pojava

Često se javlja u plasteničkoj proizvodnji i na sobnim biljkama, a mogu dovesti do propadanja biljaka.

Foto: Đorđe Lalić
  • 3.186
  • 176
  • 0

Pojava edema na biljkama zbunjuje mnoge uzgajivače. Može se primijetiti na raznim vrstama. Česta je na paprici i rajčicama, zatim mahunarkama, kupusnjačama, tikvicama, krumpiru. Više se javlja u plasteničkoj proizvodnji ili na sobnim biljkama (peperomiji i krasuli) u raznim fazama razvoja u vidu vodenastih plikova ili mjehurića.

Listovi sa simptomima se lako lome, slabi njihova sinteza i ubrzano stare. Neke sorte imaju osobinu lakše pojave edema. Ne izazivaju ih mikroorganizmi, već se radi o fiziološkom oboljenju kada biljka usvaja više vode nego što joj je potrebno.

U plasteniku idealni uvjeti

Izaziva ga visoka relativna vlažnost, slaba cirkulacija zraka i nedostatak svjetla. Kada se tome doda niža temperatura i slabija transpiracija stvoreni su idealni uvjeti. Upravo u plasteničkim uvjetima imamo ispunjene ove faktore. Simptomi i stupanj oštećenja mogu biti različiti. Prvi znaci su mali, sitni mjehurići na naličju, promjera 1 do 2 mm, dok na licu nema nikakve manifestacije. Formiraju se duž lisnih žila, a zatim se razvijaju na cijeloj površini lista s donje strane. Pored listova, javljaju se na stabljikama, cvjetovima i plodovima.

Edemi na listu paprike (Foto: Ranka Vojnović)

Njihova boja varira od zelene na početku pojave, preko bijele do smeđe. Listovi koje prekriju gube svoju funkciju i opadaju. Neke vrste imaju poseban vid reakcije. Duž nervature lista javljaju se bjeličasta zrnca poput soli. Često simptome edema zamijene za oštećenja tripsa i grinja.

Može uništiti biljke

Biljke s blagim simptomima se mogu same oporaviti promjenom uvjeta. Jaka pojava nekad može biti kobna. Ovisno o uzroku, rješavanje zahtjeva različit pristup. Prvi korak je smanjiti zalijevanje i osigurati drenažu posuda, ako se radi o biljkama koje uzgajamo u lončanicama. Zalijevanje treba prilagoditi visini temperature zraka. Kada raste i vlažnost je niska, pravi je trenutak da dodajemo vodu.

U plastenicima i domovima je potrebno osigurati dobru ventilaciju. Biljke sa sličnim potrebama za vodom treba uzgajati zajedno. Neke biljke trae veću vlažnost i bolju opskrbljenost, dok drugima prevlažno zemljište može biti uzrok. Obratite pažnju na kiselost tla. U slučaju da je vrsta osjetljiva na kiselost intenzivira se pojava. Nedostatak kalija i kalcija stvara preduvjete na osjetljivost za nastanak edema. Poboljšajte ventilaciju i osvijetljenost. Tijekom vrućih ljetnih dana zasjenite biljke kako se ne bi pregrijavale.


Tagovi

Edem na biljci Biljni edemi Plikovi na listovima Oštećenje listova Višak vode Plastenička proizvodnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.