Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šparoge
  • 24.03.2024. 18:00
  • Granada

Meksičke šparoge su ozbiljan konkurent europskim?

Iako se proizvode 9.000 km dalje, zračne pošiljke stižu na europsko tržište jednako brzo kao i španjolske cestom, što znači da su im ozbiljna konkurencija

Foto: Depositphotos/pawopa3336
  • 623
  • 25
  • 0

Šparoge se zbog svojega okusa i ljekovitih svojstava nazivaju i carskim povrćem. Njihova sezona na domaćem tržištu tek počinje, no na policama europskih trgovina mogu se već naći one iz dalekog Meksika koje su izgurale španjolske.

"U Granadi je u veljači ubrano već nešto šparoga, no ne može se reći da je sezona počela", izjavio je za FreshPlazu Carlos Ortega, upravitelj tvrtke Hortovilla u Granadi, dodajući da će im kiše koje su dosada imali biti korisne, ali su ih spriječile da počnu raditi u punom zamahu. Mrazevi krajem veljače su uništili sve što je bilo proklijalo.

Kasnija berba i niže cijene?

Kaže da su izgubili oko 15 dana sezone i da je berba zapravo počela tek sredinom ožujka. "Dobra vijest je da će oborine koje smo imali osigurati da naše šparoge budu kvalitetne, dobre veličine te da imaju dobar rok trajanja što je važno kod izvoza, a nedostajalo nam je prošle godine", kaže upravitelj Hortoville.

S obzirom na to da je na europskom tržištu već dostupno dosta meksičkih šparoga, početna će cijena biti niža u odnosu na prošlogodišnju.

Ozbiljna konkurencija 

Ortega kaže da se čini kako meksički uzgajivači imaju lijepo vrijeme i sjajnu proizvodnju. Iako se proizvode 9.000 km dalje, zračne pošiljke stižu na europsko tržište jednako brzo kao i španjolske cestom, što znači da su im ozbiljna konkurencija. 

Ističe da iako su u mogućnosti konkurirati uvozu u smislu kvalitete i cijene te nižih logističkih troškova, meksička proizvodnja je već mjesec ili mjesec i pol u punom zamahu i mogu si priuštiti sniženje cijena. "Za nas bi cijena na početku sezone trebala biti najviša, čime ćemo ove godine izgubiti dio vrijednosti kojoj smo se nadali", zaključio je. 

Otkriva da su gubici u proizvodnji prošle godine iznosili 25 – 30 posto, ali se nadaju da unatoč mrazu krajem veljače, ipak neće doživjeti daljnje gubitke i da će se možda nekako oporaviti krajem sezone.


Tagovi

Šparoge Meksičke šparoge Španjolske šparoge Europsko tržište Konkurencija Granada Španjolska Cijena šparoga


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.