Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 24.06.2013.
  • Karlovačka

Mjere u zaštiti kupusa

Obavijest proizvođačima kupusa Karlovačke županije.

Foto: RGBStock.com
  • 469
  • 28
  • 0

Za zaštitu od plamenjače (Peronospora parasitica) treba upotrijebiti jedan od bakrenih fungicida, Rame caffaro 32 WP, Bordoška juha WP, Bordoška juha caffaro 20 WP, Modra galica ili Plavi kamen. Bakrena sredstva treba primijeniti na kasnim sortama kupusa s karencom od 42 dana. Bakreni fungicidi pružaju zaštitu i od bakterioza (crna trulež provodnih snopova - Xanthomonas campestris pv. champestris; vodenasta gnjiloća - Erwinia carotovora pv. carotovora).

Preventivnu zaštitu od prstenaste (Mycosphaerella brassicicola) i koncentrične pjegavosti kupusa (Alternaria brassicae, A .brassicicola, A .raphani) treba provesti primjenom jednog od fungicida kao što su Signum (K-21), Ortiva (K-14), Nativo 75 WG (K- 21), Score 250 EC (K-21).

Intenzivan je let leptira kupusnog moljca (Plutella xyilostella) i kupusnih lisnih sovica (Mamestra brassicae, M. oleracea, A. segetum, A. gamma). Pregledati biljke na prisutnost jaja i gusjenica i ponoviti zaštitu primjenom jednog od insekticida.

Za zaštitu od gusjenica se mogu koristiti biološki insekticidi Biobit WP, Baturad WP (upotrijebiti ih dok su gusjenice još malene), a od kemijskih Affirm, Reldan 40 EC, Lino ili Rely 40, te Fastac 10 SC, Fastac 10 EC, Alfa 10 SC, Fascon, Direkt, Roetem, Sumialfa 5 FL, Karate Zeon, Lambda 5 EC, Vantex, Beta-baythroid EC 025.

Sredstva za zaštitu bilja treba primijeniti prema preporukama proizvođača.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik proizvođača u integriranu proizvodnju trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju povrtnih kultura za 2013. godinu. Primijeniti sredstva za zaštitu kupusa od bolesti i štetnika koja su dozvoljena za upotrebu u integriranoj proizvodnji na temelju podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava.

Na temelju Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida treba voditi evidenciju o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku. U evidenciju se upisuju najmanje slijedeći podaci - trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količina primjenjenog sredstva za zaštitu bilja (doza, koncentracija), veličina površine i tretirana kultura.

Autor: dr. sc. Mirna Ceranić- Sertić Foto: RGBStock.com


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"