Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 31.07.2013.
  • Međimurska

Mjere u zaštiti proljetnog luka

Uputa tržnim proizvođačima proljetnog luka iz lučice i sjemena Međimurske županije.

Foto: RGBStock.com
  • 251
  • 23
  • 0

Sredinom mjeseca srpnja ili prije 16 dana upućene je preporuka tržnim proizvođačima luka o mjerama zaštite.

Ovih dana započinje vađenje usjeva proljetnog luka iz lučice. Ali, kako je u proljeće kasnila sjetva luka uzgajanog direktno iz sjemena za više od 40-tak dana u odnosu na prosječne rokove u našim proizvodnim područjima, na takvim je poljima još moguće poduzeti zadnje mjere zaštite. Značajnije oborine u Međimurju nisu zabilježene već više od 20-tak dana, a meteorolozi u narednom razdoblju najavljuju suho i toplo meteorološko razdoblje, pa se usjevi luka uzgajani iz sjemena navodnjavaju.

U proteklih smo 10-tak godina najveće štete na uskladištenom luku bilježili od uzročnika plijesni (Botrytis) upravo u suhim ljetima kada su usjevi luka višestruko navodnjavani kišenjem. Dopuštenje za suzbijanje ove bolesti (Botrytis spp.) u luku imaju pripravci Signum DF (1,5 kg/ha) uz propisanu karencu 21 dan i Switch WG (1,0 kg/ha) uz propisanu karencu 14 dana. Moguće je planirati i primjenu sredstva protiv klijanja luka u skladištima Fazor SG (4 kg/ha, uz karencu za luk 7 dana). Također, od sredine 2011. sezone dopuštenje za primjenu u luku radi suzbijanja plamenjače (Peronospora destructor) ima pripravak Shirlan SC u količini do 0,5 lit./ha (maksimalno 5x tijekom sezone sa razmacima 7-14 dana, uz propisanu karencu 7 dana).

Utrošiti 300-500 litara škropiva na hektar, a moguće je dodati sredstvo za poboljšanje prianjanja i kvašenja.

Još od početka druge polovice lipnja 2013. u usjevima proljetnog luka uzgajanog iz sjemena preporučujemo redovito pratiti populaciju poljskog ili običnog tripsa (Thrips tabaci), te prema potrebi ponoviti zaštitu protiv ovog nametnika. Dopuštenje za suzbijanje tripsa u usjevima luka od proteklih sezona ima pripravak Laser u količini 0,12-0,2 lit./ha (maksimalno 4 primjene uz najmanji razmak tretiranja 7-10 dana i propisanu karencu 7 dana).

Autor: mr. sc. Milorad Šubić, dipl. inž. agr. Foto: RGBStock.com


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Zaštita Proljetni luk Plijesan Plamenjača Trips


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]