Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 26.08.2023. 09:00
  • Kraljevci

Na koje sve načine pripremiti rajčicu za zimu?

Sočna, ukusna i zdrava, rajčica je omiljena namirnica uz razna jela tijekom sezone. Pored salate može se pripremati na puno načina, ali i zimi je obožavamo, bilo da je sok, sušena, sos, salsa ili u nekom drugom obliku.

Foto: Rada Milišić
  • 6.406
  • 354
  • 0

Sezona pripreme zimnice lagano se zahuktava, približava se jesen, te valja iskoristiti zrelo voće i povrće kako bi ga imali i tijekom zimskog perioda. Mnoge domaćice ovih dana razgledaju ponudu na tržnicama s obzirom na to da je pripremanje zimnice tradicija u našim krajevima.

Činjenica je da danas imamo manje vremena, ali ljubitelji dobrog zalogaja naći će načina da naprave bar nekoliko boca rajčica, ajvara, pekmeza. Ovih dana domaćice kuhaju rajčicu, netko više netko manje, a mnogi se odluče i da taj posao prepuste drugima koji imaju više vremena i iskustva, ali i šerpi, lonaca, kotlu, pa jednostavno od njih kupe gotov proizvod.

Rajčica je idealna za preradu

Rajčica je omiljena namirnica uz razna jela tijekom sezone, ali i zimi je obožavamo bilo da je sok, sušena, sos, salsa ili u nekom drugom obliku. To je namirnica koja je često sastavni deo velike većine variva, soseva, pa i kolača.

Idealna je za preradu s obzirom na to da ima dosta soka i mesa, a svi dobro znamo da je izuzetno zdrava, bogata vitaminima i mineralima. Najvažniji sastojak u ovom plodu je likopen, moćni antioksidans koji hrani naše tijelo i jača imunitet. Zbog svih svojih blagodati  koristi se tijekom sezone, a kuhani je neizostavni i dragocjeni dio svake zimnice.

"Sa salaša zimnica"

Da bi se pripremio kvalitetan, domaći sok neophodni su zreli plodovi, malo začina i vještine, potvrdio nam je Vladimir Đukanović iz sela Kraljevci kod Rume u susjednoj Srbiji. On u jednoj turi skuha oko 500 litara soka, ima velike kazane, loži drva i sve radi ručno.

"Rajčice operemo, ostavimo da se ocijedi, te ju pasiramo da se dobije čist sok. U nju se dodaje malo soli i šećera po ukusu i onda se kuha. Mi pravimo blagi sok, ljuti s ljutom paprikom, kao i sok sa začinima - bosiljak, peršin i origano", rekao nam je naš sugovornik napominjući da dužina kuhanja ovisi o količini u kazanu i jačini vatre.

Dužina kuhanja ovisi o količini rajčice

Kuhan sok obavezno sipa u staklene boce što je po njegovim riječima i najbolje, rajčica se u takvoj ambalaži neće pokvariti, iako u njemu nema konzervansa. Boce se nakon toga pakiraju u kartonske kutije koje izvjesno vrijeme čuvaju temperaturu, a sok se postepeno hladi - duže od jednog dana. Flaše ostaju na policama do prodaje.

Đukanović kaže da pripremaju i mljeveni tako što ga jednostavno samelju i kuhaju, a često dodaju i začine. Tako pripremljen može stajati na mračnom i hladnom mjestu oko dvije godine. On napominje da svi vole domaći proizvod, te ima kupce za oko 15.000 litara, a ova proizvodnja uveliko je prepoznatljiva kao "Sa salaša zimnica".

Sok je svjež i ukusan dvije godine

Đorđe Denić iako živi i radi u Zemunu dolazi u rodno selo Tovariševo gdje priprema zimnicu, kuhani sok od rajčice. Kako kaže, svaki plod se mora dobro oprati, pregledati, tako da samelje i procijedi oko 1.000 kilograma, sok pristavi u velikim posudama i kuha uz dodatak soli, šećera i celera. I on koristi isključivo staklenu ambalažu u kojoj sok ostaje svjež i ukusan dvije godine.

Vrijeme je kuhanja rajčice za zimu - koji recept odabrati?

Jedan od starinskih recepata pretpostavlja da se po ukusu u rajčicu dodaje nekoliko glavica crnog luka i paprika babura, peršinov i celerov list. Miješa se drvenom kuhačom dok se ljuska ne počne odvajati. Tada se pasira kroz cjedilo, pri čemu se dobiva čist crveni sok bez opne i sjemenki. Kuha se još, netko stavlja malo soli, a neko ne. Tako skuhan sipa se lijevkom u zagrijane boce koje se redaju i pokrivaju  da bi tako odstajale bar jedan dan.

Zimnica na razne načine

Oni manje iskusni i početnici u pravljenju zimnice od rajčice većinom se fokusiraju na pripremanje soka, dok oni vještiji pripremaju malo zahtjevnije varijante, koncentrat, sušenu rajčicu  ili kombiniraju s drugim povrćem. Često domaćice pripremaju i kečap tako što se sok kuha, doda se po ukusu sjeckani celer, ulje, ocat, šećer, sol, lovor i papričice. Kuhati koliko je potrebno da bi se količina smanjila na jednu trećinu.

Vještiji pripremaju malo zahtjevnije varijante

Omiljena je i lovačka salata kao ljutenica, pikantna delikatesa od rajčica, paprika, ljutih papričica, češnjaka, peršinovog lista, octa, ulja, šećera, soli. Mnogi obožavaju pire, sos, pelat, pinđur, sataraš.

Oni koji se odluče sušiti rajčicu trebaju znati da je za to najbolja industrijska sorta šljivar tipa roma ili san marzano, koji imaju dovoljan postotak suhe tvari i koji nakon sušenja i rehidracije daju tipičan okus. On se nakon pranja reže na pola, soli i suši na temperaturi ne višoj od 52°C tijekom najviše 36 sati. Osušen se rehidrira i koristi za proizvodnju sušene rajčice u ulju i pesta.

Recimo na kraju da hranljive vrijednosti ovog povrća tijekom prerade ostaju gotovo nepromijenjene, štoviše, povećavaju se sušenjem, procjeđivanjem i kuhanjem.


Tagovi

Priprema zimnice Salsa Likopen Vladimir Đukanović Đorđe Denić Lovačka salata Pelat Kuhana rajčica Sušena rajčica


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.