Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Škorvaga
  • 21.05.2024. 13:30
  • Osječko-baranjska, Punitovci

OPG Škorvaga u plastenicima koristi vlastite bumbare: Bježe, ali znaju se vratiti

Denis Škorvaga iz Punitovaca uzgajivač je jagoda, povrća i cvijeća. Kako se nose s ovom raznolikom proizvodnjom i s kojim se izazovima susreću, ispričao je za Osječku televiziju

Foto: Printscreen Youtube
  • 2.178
  • 154
  • 0

Jagode su se ove godine u istočnoj Hrvatskoj brale već sredinom travnja, dva tjedna ranije nego inače. Zadovoljni ovogodišnjim urodom te cijenom su i u OPG-u Škorvaga u Punitovcima koji ih uzgajaju na zemljištu veličine jednog jutra. Osim jagoda, ova vrijedna obitelj bavi se i uzgojom povrća te cvijeća.

"Tražili smo neku međudjelatnost jer smo imali prostora od travnja do lipnja, imao sam kapitala i odlučio posaditi ih prije nekih 13 godina", rekao je Denis Škorvaga, kao i to da trenutno imaju preko 10 tisuća sadnica, a krenuli su s tri tisuće.

Dodaje kako je uzgoj ove kulture isplativ, ako nije kišna godina. Problem pronalazi u tržištu, ali kaže kako se snalaze te da imaju stalne kupce koji se iznova vraćaju. "Ove godine su došle ranije, oko 20. travnja, postigli smo tada dobru cijenu i zadovoljni smo."

Do sada su nabrali oko tri tisuće kilograma, a očekuje da će se nabrati još sigurno dvije tisuće.

Kako razlikovati uvoznu od domaće jagode?

Ovaj poljoprivrednik pojasnio je kako kupci mogu razlikovati domaću od uvozne: "Po dužini držanja, uvozne mogu stajati i pet dana, a na mojima se već ni nakon dva dana vide flekice", pojašnjava te dodaje da je presudna i boja, oblik ploda te veličina, domaće su različitih oblika i veličina, dok su uvozne sve jednake, kaže. Osim toga, ističe kako su zdrave jer nisu ničim tretirane.

Umjesto odlaska iz države, Dubravci dodatnu zaradu pronašli u jagodama

Osim što u radu sudjeluje cijela obitelj, svake godine zaposle jednog radnika više, budući da oko jagoda ima posla povremeno kroz godinu. Osim berbe, potrebno je otkidati list, zaperke, kositi između redova, a nakon berbe kosi se i nasad.

Ako ih ostane, prodaju ih po nižoj cijeni za pravljenje džema.

Bumbari u plastenicima s rajčicama i paprikom

Osim toga, bave se uzgojem paprike, rajčice, cvijeća i začinske paprike te kupusnjača svih vrsta, i na otvorenom i u plastenicima. "Pod plastenikom je oko pet hektara, dok je ostali uzgoj na 40 hektara". Imaju i navodnjavanje jer bez vode, kaže Škorvaga, nema ni proizvodnje.

Čak 90 posto začinske paprike prodaju pojedincima, a gotovo njih 99 posto su stalne mušterije, što znači da prepoznaju kvalitetu.

Ističe kako imaju dugogodišnje iskustvo u ovom uzgoju jer su se i njegovi roditelji od 90-ih bavili samo s povrćem, a ako zatreba pomoć uskoči Uprava za potpore poljoprivredi i savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede.

Već godinama u proizvodnji koriste i vlastite bumbare: "Bez njih i oprašivanja nema ničega tako da svaki plastenik ima svoju košnicu koji naprave svoje i čine razliku.", Oni opraše svaki cvijet, a ovaj uzgajivač ističe kako to u konačnici daje puno veći prihod. Oni dođu u kutijama, imaju hrane za 2-3 dana, pusti ih se i one odrade svoj posao. "Koristimo ih kod paprike i rajčice. Bježe, ali znaju se vratiti kući", poručuje.

Više pogledajte u videoprilogu Osječke televizije:


Tagovi

OPG Škorvaga Osječka televizija Uzgoj jagoda Berba jagoda Uzgoj cvijeća Plastenička proizvodnja Uzgoj povrća


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com